Noren melden zich bij politieke partijen
OSLO (ANP/RTR) – Het ledental van politieke partijen in Noorwegen schiet omhoog na de aanslagen. De Noren volgen een emotionele oproep van premier Jens Stoltenberg. Die had gezegd dat Noren op de aanslag moeten reageren door de democratie te versterken.
De sociaaldemocratische Arbeiderspartij van Stoltenberg telde honderden nieuwe leden. Coalitiepartner Socialistische Partij had 290 nieuwkomers.
Opmerkelijk is dat de Vooruitgangspartij, die tegen immigratie is, 487 nieuwe leden verwelkomde. „Normaal is het heel erg rustig in deze tijd van het jaar, dus deze getallen zijn uitzonderlijk”, zei een woordvoerder. Veel nieuwkomers zeggen uitdrukkelijk dat ze samen willen optrekken tegen terreur.
De aanslagen van een week geleden waren gericht tegen de Arbeiderspartij, omdat die te veel islamitische immigranten zou toelaten.
Analisten verwachten dat de Arbeiderspartij juist zeer goed zal scoren bij lokale verkiezingen in september. De partij is al jarenlang de grootste en enquêtes tonen dat Noren zeer tevreden zijn over het optreden van premier Stoltenberg na de aanslagen. Van de ondervraagden zei 94 procent dat hij goed heeft gereageerd, aldus bureau InFact voor krant VG donderdag. „Zeldzaam dat iemand zulke eensluidende scores krijgt”, oordeelde politicoloog Anders Todal Jenssen van de universiteit in Trondheim.
Vooralsnog zijn de verkiezingscampagnes stilgelegd wegens de aanslagen.
Begraven Het eerste slachtoffer van de aanslagen in Noorwegen wordt vrijdag bij Oslo begraven. Dat meldde het Noorse persbureau NTB. Het gaat om de Koerdische Bano Rashid (18). Ze werd doodgeschoten op het eiland Utoya.
Rashid kwam op 3-jarige leeftijd met haar familie uit Irak naar Noorwegen en was actief in de lokale afdeling van de jongerenorganisatie (AUF) van de Arbeiderspartij van premier Stoltenberg. Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Störe, ook van de Arbeiderspartij, houdt een toespraak tijdens de begrafenis.
De begrafenis vindt plaats op het schiereiland Nesodden bij Oslo.
Vrijdag is het een week geleden dat bij een dubbele terreuraanslag in en bij Oslo minstens 76 mensen omkwamen. In het hele land gaat de Noorse vlag halfstok.
Mentor
De Britse man die door aanslagpleger Anders Behring Breivik als zijn mentor werd beschouwd, heeft de Noorse acties omschreven als „puur duivels”. „Het lijkt op niets waarmee ik bezig ben.”
Paul Ray erkende in de krant The Times van vrijdag dat hij de inspiratiebron kan zijn geweest voor Breiviks massamoord op 76 mensen. Ray (35) leidt een Tempeliers-beweging, naar het idee van de middeleeuwse kruisvaarders die tegen de islam vochten. Teksten van Ray’s blog zijn opgenomen in Breiviks online manifest van 1500 pagina’s. De Noorse aanslagpleger heeft ook foto’s van zichzelf genomen gekleed als Tempelier.
Breivik stelt in zijn manifest dat hij zijn mentor heeft ontmoet bij een bijeenkomst in 2008.
Ray is een voormalige activist van de English Defence League (EDL), die actievoert tegen islamitisch extremisme in Groot-Brittannië. Hij verhuisde in 2008 naar Malta, nadat hij was gearresteerd voor het opjutten tot rassenhaat.