Politiek

D66 komt met initiatiefwet ander ontslagrecht

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartij D66 komt met een initiatiefwet om het ontslagrecht te vereenvoudigen.

26 July 2011 16:07Gewijzigd op 14 November 2020 15:57
Oppositiepartij D66 komt met een initiatiefwet om het ontslagrecht te vereenvoudigen. Foto ANP
Oppositiepartij D66 komt met een initiatiefwet om het ontslagrecht te vereenvoudigen. Foto ANP

Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 kondigde dinsdag in tijdschrift Elsevier aan dat ze ontslag zonder tussenkomst van een rechter of uitvoeringsinstituut UWV mogelijk wil maken.

„De werkgever en de werknemer moeten er dus samen zien uit te komen en de werkgever kan het dienstverband opzeggen”, aldus Koser Kaya. Er komt alleen nog een rechter aan te pas, als de werknemer bezwaar maakt tegen zijn ontslag.

„Dan kan de kantonrechter kijken of er scholing is aangeboden, of er is geholpen met het zoeken naar een andere baan. Dat heeft natuurlijk invloed op de eventuele vergoeding. Maar het ontslag kan ook onredelijk zijn en dan komt er wel een vergoeding”, aldus de D66-politica.

Koser Kaya pleit al jaren voor aanpassing van het ontslagrecht. Die is volgens haar nodig om te voorkomen dat werkgevers steeds huiveriger worden om personeel in vaste dienst te nemen en steeds vaker op flexkrachten overstappen.

Het D66-Kamerlid hekelt regeringspartijen VVD en CDA die ook al tijden spreken over hervorming van het ontslagrecht, maar dit nu niet zouden aandurven wegens verzet van gedoogpartner PVV. „Dus nu rust er een taboe op. Maar ik neem aan dat de Tweede Kamerfracties eigenstandig kunnen beslissen en debatteren”, stelt ze in de hoop dat haar voorstel straks toch wordt gesteund een Kamermeerderheid.

Volgens Koser Kaya zijn de huidige regels met twee ontslagroutes - kantonrechter met ontslagvergoeding en UWV zonder vergoeding - niet uit te leggen. „Het systeem is nu niet transparant en het geeft geen gelijke rechten, het is duur voor de werkgever en voor de werknemer is het psychisch een zware gang, als een echtscheiding.”

De D66-politica legt nu eerst haar initiatiefwetsvoorstel voor aan deskundigen en belanghebbenden, zoals werkgevers en vakbonden, voordat ze het voor advies naar de Raad van State stuurt en indient bij de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer