Buitenland

Geweld Noorwegen uit extreemrechtse hoek

OSLO (ANP) – De 32-jarige Anders Behring Breivik, die verdacht wordt van de bloedige aanslagen vrijdag in Noorwegen, is een nationalistische christenfundamentalist. Dat hebben de autoriteiten en Noorse media zaterdag gemeld. Het dodental als gevolg van de terreurdaden in Oslo en op het nabijgelegen eilandje Utoya, is opgelopen tot 92.

23 July 2011 18:41Gewijzigd op 14 November 2020 15:55
Breivik. Foto EPA
Breivik. Foto EPA

Breivik is volgens Noorse media fel gekant tegen de islam en de multiculturele samenleving. Ook koestert hij een afkeer tegen progressieve landgenoten, zoals de achterban van de sociaaldemocratische partij van premier Jens Stoltenberg. De jeugdafdeling daarvan noemde hij wel de ‘Stoltenberg-jeugd’.

Vrijdag dook Breivik met een aantal vuurwapens op bij een zomerkamp van de jonge sociaaldemocraten op het eilandje Utoya, circa 30 kilometer van Oslo. Hij schoot volgens de politie zeker anderhalf uur lang op alles wat bewoog, voordat veiligheidstroepen hem konden overmeesteren. Hij heeft bekend dat hij geschoten heeft maar zijn motief is nog onbekend.

Zaterdag pas werd de catastrofale omvang van het bloedbad duidelijk. Zeker 85 jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar hebben de schietpartij niet overleefd. De politie zoekt nog altijd naar slachtoffers in het koude water van het meer waarin Utoya ligt. Omdat er naast vier … vijf vermisten ook nog veel zwaargewonden zijn, vrezen de autoriteiten dat het dodental verder oploopt.

Enkele uren voor het bloedbad op Utoya kostte een bomaanslag in de regeringswijk in Oslo aan minstens zeven mensen het leven. Gevreesd wordt dat ook hier nog meer slachtoffers worden gevonden in het puin. De politie vermoedt dat Breivik ook achter die aanslag zat. Hij kocht onlangs een grote hoeveelheid kunstmest, dat als grondstof kan dienen voor zware explosieven.

Of Breivik alleen handelde, is niet zeker. De politie zoekt naar aanleiding van getuigenverklaringen naar een mogelijke tweede dader, aldus Noorse media. Ook buitenlandse geheime diensten helpen mee om vast te stellen of er sprake was van buitenlandse betrokkenheid bij de aanslagen.

De Noorse koning Harald V heeft samen met koningin Sonja en kroonprins Haakon de overlevenden van de schietpartij bezocht. De vorst sprak van „een niet te vatten tragedie”. Ook premier Stoltenberg bezocht het hotel waar de overlevenden zijn opgevangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer