Dader Utoya vond moordpartij noodzakelijk
OSLO (ANP/DPA/EFE/AFP) – De 32-jarige Noor die vrijdag op Utoya, een eilandje in een meer ten noordwesten van Oslo, zeker 85 jongeren vermoordde, vindt zijn daad „verschrikkelijk maar noodzakelijk”. Dit heeft zijn advocaat, Geir Lippestad, zaterdag laten weten.
De schutter heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag in Oslo en het bloedbad in een jeugdkamp van de sociaaldemocratische regeringspartij, 30 kilometer ten noordwesten van de Noorse hoofdstad. Daarbij zijn in totaal zeker 92 mensen van het leven beroofd. De politie zoekt op en om het eilandje Utoya nog steeds naar vier vermisten. De autoriteiten vrezen ook nog slachtoffers in Oslo aan te treffen, omdat er panden door de explosie te onstabiel zijn geworden om te doorzoeken.
De politie heeft de naam van de arrestant niet genoemd, maar de media stellen dat het om Anders Behring Breivik gaat. Noorse media berichtten zondag dat hij heeft geweigerd te vertellen of hij in zijn eentje heeft gehandeld. Hij zou ook niet hebben uitgelegd hoe hij tot zijn gruweldaad is gekomen, maar Behring zou bij zijn voorgeleiding maandag meer kwijt willen. De Noorse politie probeert erachter te komen of de dader medeplichtigen heeft en of er dan misschien sprake is van een extreemrechts terroristisch netwerk.
Noorse media hebben zondag gemeld dat Behring kort voor hij zijn misdaden pleegde, een manifest van 1500 pagina’s op internet verspreidde. Daarin beweert de dader, die zich Andrew Berwick noemt, maar ook zijn echte naam opvoert, sinds de herfst van 2009 aan de aanslagen te hebben gewerkt.
Behring noemde zijn stuk „een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid” en heeft het onder meer over rassenoorlog, bevrijding van immigranten en hij wijdt uit over zijn afkeer van islam en marxisme. Het is voor een deel als dagboek opgesteld met als laatste bijdrage vrijdag 22 juli 12.51 uur. Behring rept, ook in een video die op YouTube was te zien, bewonderend over de Orde van de Tempeliers, een monnikenorde uit de 12e en 13e eeuw die feitelijk een ridderorde was en zich met kruistochten bezighield. Behring noemt zich ook Tempelier.