„Mét Calgon gaat wasmachine langer mee”
MIRA (ANP) – De jingle doet al 40 jaar dienst, maar wérkt Calgon nou wel of niet? „Zonder Calgon is er een aanzienlijk risico dat een wasmachine bij gemiddeld gebruik in Nederland na 3 jaar stuk gaat. Met Calgon gaat hij mogelijk 10 jaar mee”.
Dit concludeerde Jeroen Mustert, directeur van de Nederlandse tak van Calgonfabrikant Reckitt Benckiser deze week uit eigen onderzoeksresultaten.
Het Britse consumentenblad Which?, maar ook de makers van Miele - de Rolls Royce onder de wasmachines - geloven er niet in. Which? publiceerde onlangs een eigen onderzoek met de conclusie dat Calgon niet of nauwelijks bijdraagt aan de levensduur van wasmachines. Miele vindt het simpelweg niet nodig om Calgon te gebruiken en weigert om zijn naam te verbinden aan het product, in tegenstelling tot veel andere fabrikanten.
Philip Bolton, chemicus bij het R&D centrum van de onderneming in het Noord-Italiaanse Mira, denkt hier heel anders over. „Na 3 jaar wekelijks vier keer wassen zonder waterverzachter is de kans aanzienlijk dat het verwarmingselement van de machine stukgaat. Met Calgon voorkom je dure reparaties”, stelde de onderzoeker.
Reckitt Benckiser zegt nog in gesprek te zijn met Which? over de uitkomst van het onderzoek. Om het nut van het gebruik van een waterverzachter kracht bij te zetten, hield het bedrijf een peiling onder 300 wasmachinereparateurs in Groot-Brittannië. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat de wasmachines grotendeels stuk waren gegaan door kalkproblemen, met name in gebieden met zogenoemd hard water. Dat is water met relatief veel calcium en magnesium. Dat Nederland een land is met vooral zacht water, waardoor antikalkproducten niet nodig zijn, is volgens Mustert een misverstand. „Dat is slechts in 25 procent van de regio’s het geval”, aldus de manager.
Het bedrijf stelt dat als Calgon niet gebruikt wordt in regio’s met een middelmatige kalkhardheid of gebieden met hard water, er door chemische reacties meer wasmiddel nodig is om dezelfde waskracht te behouden. Kalk breekt de kracht van het wasmiddel namelijk af. „Door dan alleen de dosis wasmiddel te verhogen - het advies van veel wasmiddelfabrikanten - gaat het kalkgehalte nog verder omhoog en dat blijft dus achter in je machine. Met alle gevolgen van dien”, waarschuwt Bolton.
Mustert vat samen: „Calgon voorkomt de opbouw van kalk en het houdt de kracht van het wasmiddel intact. Een bijkomend voordeel is dat je met een kalkvrij verwarmingselement energie bespaart. Vergelijk het maar met je waterkoker; als hier veel kalkaanslag in zit, duurt het ook langer voordat het water heet is”.