Kerk & religie

Otto von Habsburg bijgezet in familiegraf in Weense kerk

WENEN – Het lichaam van Otto von Habsburg, de oudste zoon van de laatste Oostenrijkse keizer, is zaterdag bijgezet in Wenen. De uitvaartplechtigheid was omgeven met veel tradities. Zo bleef de deur van de Kerk van de Kapucijnen gesloten voor de kist met de voormalige kroonprins. Alleen als „sterfelijk, zondig mens” werd hij binnengelaten.

Kerkredactie
18 July 2011 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 15:51
WENEN – De kist met het lichaam van Otto von Habsburg werd zaterdag na een dienst in de Stephansdom van Wenen naar de grafkelder in de Kapucijnerkerk (foto) gebracht. Foto EPA
WENEN – De kist met het lichaam van Otto von Habsburg werd zaterdag na een dienst in de Stephansdom van Wenen naar de grafkelder in de Kapucijnerkerk (foto) gebracht. Foto EPA

De uitvaart vond plaats onder grote belangstelling. Tal van staatshoofden en regeringsleiders woonden de requiemmis in de Weense Stephansdom bij. Zo was het Zweedse koningspaar aanwezig, evenals groothertog Henri van Luxemburg. Vooral de rooms-katholieke vorstenhuizen van Europa waren vertegenwoordigd.

Nederland was aanwezig in de persoon van prins Carlos de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene, zijn echtgenote prinses Annemarie en zijn jongere broer prins Jaime.

Leger

Ongeveer 10.000 mensen verzamelden zich zaterdag in de straten waar de rouwstoet langskwam. Zij zagen een lange stoet gekostumeerde mensen langstrekken. Veel aanhangers van de Oostenrijkse monarchie waren in historische legerkostuums gestoken. Zo bewezen zij de man die tot in de jaren zestig de Oostenrijkse troon claimde de laatste eer.

Na de dienst in de Stephansdom werden de kisten van Otto en zijn vrouw Regina –zij overleed in februari 2010, maar kreeg nu ook haar laatste rustplaats– naar de nabijgelegen Kapucijnerkerk gebracht.

De kapucijner monniken die de kerk beheren waarin zich de grafkelders van de Habsburgers bevinden, ontvingen de kist met het lichaam ook met eer, maar wezen erop dat voor God alle mensen gelijk zijn. Dat gebeurde bij de aanklopceremonie.

Aangekomen bij de Kapucijnerkerk klopte de ceremoniemeester zaterdag met een staaf op de gesloten deur van de kerk. Binnen antwoordde een pater: „Wie wil er binnengelaten worden?”

Daarop antwoordde de ceremoniemeester met een lange opsomming van alle titels van de overledene: „Otto van Oostenrijk, voormalig kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, koninklijke prins van Hongarije en Bohemen, van Dalmatië, Kroatië, Slavonië… Groothertog van… Hertog van … etc. etc.”

Daarop antwoordde de pater: „Wij kennen hem niet”

De ceremoniemeester klopte daarna nogmaals aan. Opnieuw vroeg de pater: „Wie begeert er binnengelaten te worden?”

„Dr. Otto von Habsburg, president en erepresident van de Paneuropa-Union, lid en oud-president van het Europees Parlement …” en nog een lange rij eretitels, luidde het antwoord. Ook dat was geen reden voor de pater om de deur te openen: „Wij kennen hem niet.”

Na de derde keer kloppen en de vraag van de pater wie naar binnen wilde, antwoordde de ceremoniemeester eenvoudig met de woorden: „Otto, een sterfelijk, zondig mens.” Pas na die woorden zwaaide de deur van de kerk open en kon het lichaam van de op 4 juli in Duitsland overleden 98-jarige worden bijgezet.

Laatste keer

Het is waarschijnlijk de laatste keer dat de aanklopceremonie plaatsvond. Otto was de laatste kroonprins van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Zijn enige nog levende broer, Felix, woont in Mexico en zal daar worden begraven.

Het hart van de strengrooms-katholieke Von Habsburg is gisteren begraven in Hongarije. De urn met het hart werd volgens de familietraditie apart bijgezet in de benedictijner abdij van Pannonhalma, in het noordwesten van Hongarije.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer