Genootschap Nederlandse componisten viert eeuwfeest
AMSTERDAM – Het Genootschap van Nederlandse Componisten (GeNeCo) werd honderd jaar geleden opgericht. Het eeuwfeest wordt gevierd met een galaconcert in het Concertgebouw en de presentatie van een jubileumboek.
Het GeNeCo, de beroepsvereniging voor componisten in Nederland, telt meer dan 200 leden, onder wie Jan Welmers, Kees Wisse, Piet Kee, Leo Samama, Wim de Ruiter en Daan Manneke. De vereniging heeft als doel op te komen voor de directe en indirecte belangen van componisten die in Nederland wonen en werken en waar mogelijk het beleid van de overheid te beïnvloeden.
Het GeNeCo is sinds 2006, samen met de organisaties Componisten 96 en de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM), verenigd in de Unie van Componisten. Jaarlijks reikt het genootschap de Henriëtte Bosmansprijs uit, een aanmoedigingsprijs voor een veelbelovend componist.
De geschiedenis van het genootschap begint op 5 februari 1911 in de lounge van hotel American in Amsterdam, waar Jan van Gilse en zeven andere Nederlandse kunstenaars bijeenkomen om te confereren over een nog op te richten bond van Nederlandse componisten. De doelstellingen van de vereniging zijn: de Nederlandse muziek meer bekendheid te geven, criteria op te stellen voor de vakbekwaamheid van componisten, hun werk te beschermen en een sociaal vangnet te creëren. Een van de eerste ‘wapenfeiten’ van het GeNeCo is de oprichting van een bureau dat zich speciaal met het incasseren van auteursrechten zal gaan bezighouden, het Bureau voor Muziekrecht, oftewel: BUMA.
Tijdens dit jubileumjaar staan de Nederlandse muziek en de Nederlandse componist in de schijnwerpers. Door het hele land zijn concerten en manifestaties van Nederlandse muziek, waaronder een kamermuziekfestival, CompositieSalons voor jonge componisten en een expositie over het 100-jarige GeNeCo.
Hoogtepunt vormt een galaconcert op zaterdag 3 september in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, waarbij ook koningin Beatrix aanwezig zal zijn. Tijdens het concert wordt een jubileumboek overhandigd aan PvdA-fractievoorzitter Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam. In het boek, onder redactie van Carine Alders, wordt onder andere de ontwikkeling van de muziek in Nederland geschetst aan de hand van compositorische vondsten door veertien componisten en wordt aan de hand van vijf portretten het beroep van componist anno 2011 getekend.
Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Etienne Siebens en pianist Ralph van Raat verzorgen het galaconcert. De musici vertolken werken van Nederlandse componisten van de afgelopen honderd jaar. Het gaat om composities van Lex van Delden (Symfonie nr. 3), Mayke Nas (”No reason to panic”), Henriëtte Bosmans (Concertino) en Jan van Gilse (Symfonie nr. 1).
Meer informatie: www.100jaargeneco.nl en www.geneco.nl