„Vroege dood Mozart mogelijk wegens gebrek aan zonlicht”
AMSTERDAM – Mozart is wellicht vroegtijdig overleden als gevolg van een tekort aan vitamine D.
Dat stelt de Amerikaanse wetenschapper William Grant in het wetenschappelijk tijdschrift Medical Problems of Performing Artists, waarover www.nu.nl bericht.
Mozart (1756-1791) zou extra vatbaar geweest kunnen zijn voor infecties, omdat hij voornamelijk ’s nachts werkte en overdag sliep. Zijn lichaam zou als gevolg van het tekort aan zonlicht te weinig vitamine D hebben geproduceerd. Mogelijk heeft dat mede geleid tot zijn vroege dood op 36-jarige leeftijd.
Grant, als wetenschapper verbonden aan het Sunlight, Nutrition and Health Research Center in San Francisco, baseert zijn theorie op een aantal wetenschappelijke artikelen over de ziektes waaraan Mozart leed. Tot nu toe is onduidelijk waaraan de Oostenrijkse componist overleed. Wel is bekend dat hij veelvuldig ziek was en onder meer leed aan een chronische nierziekte, aan bindvliesontsteking en aan keelinfecties.
Volgens Grant blijkt uit de artikelen dat Mozart vooral in de winter vaak ziek was. Hij stierf op 5 december 1791, in een tijd van het jaar waarin hij waarschijnlijk al twee maanden niet veel zonlicht had gezien. „Zijn vitamine D-niveau moet in de tijd dat hij stierf erg laag zijn geweest”, aldus Grant. „Dat tekort aan vitamine D verhoogde het risico op veel ziektes die in de tijd van Mozart tot de belangrijkste doodsoorzaken behoorden, zoals tuberculose, kanker en hartfalen.”
Al vaker zijn hypothesen over Mozarts dood gelanceerd. Hij zou zijn overleden als gevolg van een infectie, door een bacterie en aan een bloedvataandoening.