Tremonti heeft reddingsboei Italië in handen
ROME – De koers van de Italiaanse beurs ging maandagmorgen verder omlaag na de forse koersverliezen van vrijdag. Beleggers zijn bezorgd dat de schuldencrisis in de eurozone zich uitbreidt van Griekenland naar Italië.
Na ‘zwarte vrijdag’ volgde maandag ‘zwarte maandag’ waarbij de val van de Milanese beurs aanhield. Maandag verloor de beurs bijna vier punten, nog meer dan vrijdag, die de Italiaanse pers al had omgedoopt tot zwarte vrijdag. Italiaanse banken liepen harde klappen op. De rente op Italiaanse staatsobligaties liep sterk op. Het toont de angst van de financiële markten dat Italië Griekenland achterna gaat.
„Dit is de reden waarom de Italiaanse financiële markt onder vuur ligt.” Zo luidde de kop boven een van de hoofdartikelen maandag in het zakenblad Il Sole 24 Ore. „Wat er met de beurs van Milaan gebeurt”, zo tekent het blad uit de mond van een beursanalist op, „is een weerspiegeling van de angst op de obligatiemarkt die voorkomt uit de speculanten die de Italiaanse staatsobligaties op het oog hebben. De vrees voor de besmetting van Italië zou veel beleggers angstig maken voor posities op de lange termijn. Daarbij komt het gebrek aan liquiditeit door de verschillende kapitaalverhogingen die we gezien hebben in de afgelopen maanden. En dan is er nog het feit dat het zomer is en markten dan minder liquide zijn.” Het dagblad concludeert: „Alles lijkt te gaan om de korte termijn als gevolg van internationale speculatie.”
Ook het gezaghebbende dagblad Corriere della Sera, wiens redactie net zoals Il Sole 24 Ore in de Italiaanse zakenhoofdstad Milaan zetelt, ziet de Italiaanse crisis in perspectief. „Op het eerste gezicht lijkt Italië besmet te zijn door dezelfde ziekte die in Griekenland, Ierland en Portugal heerst. Maar de situatie is niet helemaal hetzelfde. Het bezuinigingspakket van de Italiaanse regering moet leiden tot een sluitende begroting, en komt eerder dan de meeste andere landen van de Europese Unie. De financiële markten zijn momenteel psychologisch fragiel, en niet alleen in Italië. Zelfs in China zijn er problemen en het land lijkt de inflatie niet onder controle te krijgen. Zeker, er bestaan onzekerheden. Maar het is ook waar dat tien dagen geleden, nadat Griekenland het groene licht gaf voor het bezuinigingspakket, de markten in een goede stemming kwamen.”
Belangrijk pluspunt voor Italië is het voorgenomen bezuinigingspakket, dat nog door beide kamers van het parlement geloodst moet worden. Weliswaar werd Giulio Tremonti, de minister van Financiën, afgelopen week binnen de regering keihard aangevallen, toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het pakket in grote lijnen niet wordt aangenomen. De schermutselingen rondom Tremonti, tegen wiens naaste medewerker ook nog eens een gerechtelijk onderzoek is gestart wegens corruptie, hoort bij de Italiaanse manier van politiek bedrijven. Ook Berlusconi, die tegen zijn gewoonte in al twee dagen uit de media is, weet goed dat de Tremonti de reddingsboei in handen heeft. „Sinds maandagochtend is het credo ”geen controverse over Tremonti”, de maximale inspanning doen om de wereld en de markten de indruk te bieden dat Italië een stabiele regering heeft”, schrijft de Corriere della Sera.