Zorgen over Italië nemen toe
AMSTERDAM (ANP) – De zorgen over de schuldencrisis hebben zich de afgelopen dagen snel uitgebreid richting Italië. Na de problemen in Griekenland, Portugal en Ierland worden investeerders steeds nerveuzer van de Italiaanse schuldenberg en de politieke instabiliteit in het land.
De zorgen over Italië hielden de financiële markten maandag stevig in hun greep. Het verschil tussen de rente op Italiaanse staatsleningen en op de veilig geachte Duitse obligaties steeg tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Dat geeft aan dat investeerders het risico op de Italiaanse schuld groter vinden dan voorheen. Op de Europese beurzen kregen aandelen van banken en verzekeraars flinke klappen. De waarde van de euro zakte met 2 dollarcent tot 1,40 dollar, het laagste niveau sinds eind mei.
De toenemende onrust over Italië werd eind vorige week al zichtbaar en zondagavond nog eens gevoed door geruchten dat er maandagochtend een speciale EU-vergadering over Italië zou worden belegd in Brussel. EU-president Herman van Rompuy liet die berichten snel ontkennen, maar wist de gemoederen daarmee niet te bedaren.
Economen noemden de zorgen over Italië maandag echter overdreven. „Italië behoort absoluut niet tot de categorie Griekenland, Ierland en Portugal. Het kent goede economische groei en neemt strenge bezuinigingsmaatregelen”, stelde hoogleraar internationale economie Sylvester Eijffinger.
Zijn collega Sweder van Wijnbergen ziet vooral een politiek probleem. „Berlusconi is de bron. Hij heeft een enorme aanval gedaan op zijn minister van Financiën Giulio Tremonti. Die heeft juist goede fiscale aanpassingen gedaan. Als hij morgen opstapt, dan gaat Italië in vlammen op.”
De Italiaanse regering presenteerde begin juli bezuinigingsplannen ter waarde van 47 miljard euro, die ervoor moeten zorgen dat het overheidstekort in 2014 is weggewerkt. Dat tekort bedroeg vorig jaar 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat in vergelijking met andere eurolanden niet hoog is. Nederland had vorig jaar een tekort van ruim 5 procent.
Italië heeft wel een hoge staatsschuld. Die liep vorig jaar op tot 119 procent van het bbp. Daarmee doet de schuldenberg van de op twee na grootste economie van de eurozone alleen onder voor die van Griekenland.