De Jager wil best „immens impopulair” zijn
DEN HAAG (ANP) – Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is bereid zich „immens impopulair” te maken om in Europa het Nederlandse belang in de schuldencrisis rond Griekenland te verdedigen. Veel landen zijn ontevreden en vragen of het nou echt nodig is dat Nederland zo’n grote broek aantrekt. „Dan zeg ik ja, het gaat wel om financiële garanties en leningen vanuit Nederland en dat ligt hier terecht heel gevoelig”, aldus De Jager in een interview met het ANP.
De minister wil alleen onder strenge voorwaarden meewerken aan verdere financiële steun aan het noodlijdende Griekenland, en een meerderheid van de Tweede Kamer houdt hem strak aan die lijn. De Jager is afhankelijk van de steun van oppositiepartijen omdat gedoogpartner PVV geen cent aan Griekenland wil besteden.
De Jager gebruikt de stemming in het Nederlandse parlement ook om in Brussel te verantwoorden waarom hij geen millimeter wenst op te schuiven. De Brusselse ergernis neemt hij op de koop toe. „Het is minder relevant wat ze van je vinden.”
Waar de invloed van oppositie rond het Griekse drama groot is, ziet zij de door het kabinet beloofde uitgestoken hand niet terug bij de discussies over de miljardenbezuinigingen. Zo’n omvangrijk pakket is volgens De Jager ook niet haalbaar als je steeds met andere partijen zaken zou moeten doen. Nu kunnen de regeringspartijen VVD en CDA voor het bezuinigingspakket van 18 miljard euro terugvallen op de steun van gedoogpartner PVV.
De Jager constateert dat het protest vanuit de samenleving tegen de bezuinigingen beperkt is gebleven. Onder anderen militairen, studenten en patiënten stoomden op naar Den Haag, maar het verwachte massale verzet bleef uit. „Nederlanders weten heel goed dat het noodzakelijk is om op tijd orde op zaken te stellen. Als we dat niet doen, wordt het alleen maar erger.” De Jager wijst erop dat ons land door de overheidsschuld meer aan rente kwijt is dan er bijvoorbeeld totaal naar het hoger onderwijs gaat.
Het kabinet luistert „heel goed” naar de samenleving, beweert De Jager. Hij verwijst naar bezuinigingen in het onderwijs en de geestelijke gezondheidszorg die verzacht zijn. Maar die op het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorg, door de oppositie gezien als meest asociaal, blijft wat De Jager betreft overeind. „Daar is groen licht voor gegeven in de Tweede Kamer.”
Geconfronteerd met schrijnende verhalen vroeg ook De Jager zich wel eens af of de ingrepen in het pgb echt zo dramatisch uitpakken. Navraag leerde dan dat de hulp aan deze mensen niet zou wegvallen, hooguit op een andere manier zou worden georganiseerd. „Er is veel onwetendheid en daardoor veel onbegrip. Maar de verhalen maken zeker veel indruk op je.”
De CDA-bewindsman is zeer te spreken over de sfeer in het kabinet, die heel anders is dan in het vorige. „De saamhorigheid en eensgezindheid zijn groot. Van welke partij ook, we weten elkaar altijd snel te vinden.” De urgentie dat de begroting op orde gebracht moet worden, werkt bindend. De status als minderheidskabinet houdt daarnaast de geesten scherp. „Er is heerst veel minder een ‘we rule this country’-mentaliteit.”