Buitenland

‘Hezbollahkabinet’ in Libanon

BEIROET (ANP/EFE/AFP) – De nieuwe Libanese coalitieregering, die wordt gedomineerd door de sjiitische beweging Hezbollah, heeft donderdag de steun van de meerderheid van het parlement gekregen. De regering van premier Najib Mikati kreeg 68 van de 128 parlementariërs achter zich.

7 July 2011 15:29Gewijzigd op 14 November 2020 15:44
Foto EPA
Foto EPA

Mikati heeft voor de stemming verzekerd dat Libanon blijft meewerken met het sinds 2009 in Leidschendam gevestigde Hariri-Tribunaal. Dat heeft 30 juni leden van Hezbollah beschuldigd van de moord op ex-premier Rafik al-Hariri in 2005.

Mikati’s opmerking over samenwerking is volgens waarnemers erg diplomatiek, maar niet erg realistisch. Hezbollah verliet in januari de toenmalige coalitieregering, omdat die weigerde zich van het tribunaal af te wenden. Hezbollahleider Sayyed Hassan Nasrallah sloot in het afgelopen weekeinde elke samenwerking met het Hariri-tribunaal of Special Tribunaal voor Libanon (STL) uit.

In zijn ogen is het tribunaal een politiek instrument van de VS en Israël om geduchte tegenstanders van Israël in de regio te ondermijnen. Internationale onderzoekers beschuldigden eerst Syrië achter de moord te zitten, zonder met bewijzen te komen. Eind juni werden Hezbollahleden als daders opgevoerd, tot woede van Nasrallah.

Hezbollah is begin jaren ‘80 opgericht, tijdens een van de grote Israëlische aanvallen op Libanon. De sjiieten vormen sinds de jaren ‘80 de grootste religieuze groep met een aandeel van 35 tot 40 procent van Libanese bevolking. Ze wonen vooral in het noordoosten en zuiden van het land. De beweging heeft gewapende afdelingen en stelt daarmee de strook land die Israël van 1982 tot 2000 bezette, te hebben bevrijd. De chronisch zwakke en uit de verschillende bevolkingsgroepen bestaande Libanese strijdkrachten kunnen de milities van Hezbollah niet aan.

De populaire miljardair en ex-premier Hariri werd in 2005 bij een bomexplosie samen met 22 anderen in Beiroet vermoord. Dat leidde tot golf van anti-Syrische protesten en het vertrek van Syrische troepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer