Vaker rechtszaak over koopzondag
DEN HAAG – Steeds meer supermarkten stappen naar de rechter om openstelling op zondag af te dwingen.
Over zondagsopenstelling van supermarkten dienden vorig jaar dertig rechtszaken bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, aldus het Algemeen Dagblad vanochtend.
Supermarkten wilden daarmee afdwingen dat ze op die dag de deuren mogen openen, of willen de concurrent tot sluiten dwingen. Volgens de Winkeltijdenwet is zondagsopenstelling alleen toegestaan in toeristische gebieden. Daarbuiten geldt een maximum van één supermarkt per 15.000 inwoners.
De omzet van de zondagse inkopen stijgt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). In 2009 besteedden ze nog voor 300 miljoen euro aan dagelijkse boodschappen, vorig jaar steeg dat bedrag naar 364 miljoen euro.
Het CBL steunt de lobby voor meer vrijheid. Volgens het bureau zou het „probleem” van de supermarkten over zijn als gemeenten zelfs over de koopzondag mogen beslissen, een idee dat wordt ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en D66.
De Kamerleden Schouten (ChristenUnie), Dijkgraaf (SGP) en Gesthuizen (SP) hebben vorige week minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vervolgvragen gesteld over het besluit van de gemeenteraad van Zoetermeer om 52 koopzondagen toe te staan.
Dat meldde de site van de Stichting Tegen Verruiming Zondagsopenstelling gisteren. De partijen vinden dat met het besluit misbruik wordt gemaakt van de toerismebepaling in de nieuwe Winkeltijdenwet.
Op de site tegenverruiming.nl plaatsen bijna 35.000 winkeliers, winkelmedewerkers en consumenten intussen een protesthandtekening tegen meer koopzondagen.