Argwaan CU tegen Abbas toegenomen
DEN HAAG – De argwaan van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind tegenover president Abbas van de Palestijnse Autoriteit is na diens bezoek aan de Staten-Generaal eerder aangewakkerd dan afgenomen.
Voordewind heeft Abbas donderdag tijdens een besloten ontmoeting tussen de president en Kamerleden flink aan de tand gevoeld. Zo vroeg hij Abbas waarom die enerzijds zegt dat hij vrede wil met Israël, terwijl zijn organisatie Fatah tegelijkertijd ook uit is op de vernietiging van Israël. Abbas verklaarde dat hij spreekt namens Fatah. Als hij zegt dat hij vrede wil met Israël, dan is dat ook het standpunt van Fatah.
Het CU-Kamerlid wilde ook van Abbas weten waarom in de Palestijnse gebieden pleinen worden vernoemd naar zelfmoordterroristen en waarom hun nabestaanden door de autoriteiten worden voorzien van een uitkering. De verantwoordelijkheid daarvoor legde Abbas bij anderen, onder wie burgemeesters.
„Onthutsende antwoorden”, concludeerde Voordewind na afloop van het gesprek. „Hij liep weg voor zijn verantwoordelijkheid, veroordeelde het geweld tegen Israël niet en ontkende niets van wat ik hem heb voorgelegd.”
De CU’er wees er ook nog op dat president Abbas weliswaar zei de staat Israël te erkennen binnen de grenzen van 1967, maar dat hij weigerde Israël te erkennen als Joodse staat.
Abbas zei verder dat hij graag wil onderhandelen met Israël over een tweestatenoplossing. Voordewind: „Het is juist Abbas die steeds nieuwe voorwaarden op tafel legt voor heropening van de gesprekken.”
Wat de CU betreft, en dat geldt ook voor PVV en SGP, houdt Nederland de 50 miljoen euro per jaar voor de Palestijnse Autoriteit in zolang die zelfmoordterrorisme blijft verheerlijken. Het kabinet is echter niet van plan de donaties te stoppen.
Net als de PVV ontbrak ook de SGP bij de ontvangst gisteren van Abbas in het Eerste Kamergebouw. Kamerlid Dijkgraaf sprak wel op een manifestatie van Israëlorganisaties. „Abbas komt hier om een goed woordje te doen voor een Palestijnse staat”, memoreerde hij. „Maar de tijd is daarvoor absoluut nog niet rijp. De veiligheid van Israël mag niet op het spel komen te staan. De Arabische wereld zal eerst zonder voorbehoud de Joodse staat Israël moeten erkennen.”
Premier Rutte en minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hielden Abbas gisteren tijdens hun ontmoeting met de president voor dat de Palestijnen alleen een onafhankelijke staat kunnen opbouwen als ze daarover onderhandelen met Israël. Nederland zal het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat niet steunen.
Abbas zei dat hij het liefst zo snel mogelijk weer met Israël om de tafel gaat. Mocht dat niet tot het door hem gewenste resultaat leiden, dan wil hij de VN in september vragen een Palestijnse staat te erkennen.
Volgens de president steunen al 117 landen een eigen staat voor de Palestijnen. Om in de Algemene Vergadering van de VN een tweederdemeerderheid te krijgen, zijn 128 landen nodig, rekende SP’er Van Bommel gisteren voor.