Schippers wil geen uitstel eigen bijdrage ggz
DEN HAAG – Minister Schippers (Volksgezondheid) wil de invoering van de eigen bijdrage voor zwaardere psychologische zorg niet uitstellen tot na 2012.
Wel gaat ze op aandringen van de Tweede Kamer na hoe zij de meest kwetsbare groepen bij het invoeren van de maatregel zo veel mogelijk kan ontzien.
De Kamer schaarde zich achter een motie van SGP’er Van der Staaij en CDA’er Bruins Slot om het risico dat kwetsbare groepen als gevolg van de bezuinigingen de zorg gaan mijden, in te perken. Dat zou kunnen door aan bepaalde categorieën patiënten geen eigen bijdrage in rekening te brengen, of door de te innen bijdrage te verlagen.
De al ingeboekte besparingen die Schippers hierdoor misloopt, kan ze volgens Van der Staaij en Bruins Slot compenseren door in overleg met de ggz-sector te zoeken naar een alternatief.
In reactie op de later met algemene stemmen aangenomen SGP/CDA-motie zei Schippers dat ze wil bezien of ze kwetsbare groepen kan ontzien. Daarbij stelt ze één voorwaarde: het veld moet haar inderdaad voldoende ideeën aanreiken om de kosten voor een lagere eigen bijdrage te compenseren.
Eerder op de dag wees Schippers het ontzien van kwetsbare groepen nog resoluut af. Ze vond dat ggz-instellingen erdoor worden opgezadeld met extra administratieve lasten. Ook vond ze het bezwaarlijk dat patiënten bij dit voorstel hun inkomen moeten opgeven. Bovendien zit het gros van de ggz-patiënten helemaal niet in de bijstand, stelde Schippers. „Driekwart heeft een gewoon of goed inkomen.”
De mogelijke zorgmijding goed in kaart brengen, was de uiterste toezegging die ze eerder op de dag deed, maar na de SGP/CDA-motie draaide ze bij.
Schippers bleef wel bij haar weigering om de invoering van de eigen bijdrage uit te stellen. Protesten daartegen van de oppositie haalden geen meerderheid. „Ook bij de behandeling door tandartsen, fysiotherapeuten en in de dieetzorg kunnen patiënten te maken krijgen met eigen bijdragen”, aldus Schippers.
Begin deze week deed de minister al wel concessies door de hoogte van de eigen bijdrage te verlagen naar 275 euro in plaats van de voorgenomen 295 euro. Ook hoeven patiënten deze bijdrage nog maar maximaal één keer per kalenderjaar te betalen, in plaats van de eerder aangekondigde twee keer.