Gedupeerden DSB krijgen 355 miljoen euro
DEN HAAG (ANP) – Gedupeerden van DSB Bank met een achtergesteld deposito zijn door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep in het gelijk gesteld. Dat heeft het CBb donderdag bekendgemaakt.
De achtergestelde deposito’s vallen volgens CBb onder het depositogarantiestelsel. „Het College is van oordeel dat de vorderingen uit deze achtergestelde deposito’s wél vallen onder het depositogarantiestelsel.” De Nederlandsche Bank (DNB) stelde zich eerder op het standpunt dat dit niet het geval is. De rechtbank gaf DNB daarin toen gelijk.
Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) laat weten dat enkele honderden klanten hierdoor uitkering van hun spaargelden tot een maximaal bedrag van 100.000 euro tegemoet kunnen zien. De Nederlandsche Bank is de uitvoerder van het depositogarantiestelsel. DNB wilde geen inhoudelijk commentaar geven. „Wij bestuderen de zaak”, aldus een woordvoerder.
Volgens SMCO heeft DSB met circa 4700 personen een achtergestelde deposito met een totale waarde van 112 miljoen euro afgesloten.
DSBdepositos, een vereniging van DSB-spaarders met een achtergesteld deposito, voorziet dat DNB door de uitspraak een bedrag van ongeveer 90 miljoen euro moet uitbetalen. „De uitspraak is bijzonder goed nieuws voor iedereen die zijn of haar spaargeld als een achtergesteld deposito aan DSB Bank heeft toevertrouwd. De curatoren in het DSB Bank-faillissement hebben eerder aangegeven dat deze spaarders naar verwachting geen enkele uitkering uit de boedel van de failliete bank zullen ontvangen”, aldus de belangenbehartiger.
De vereniging maakte donderdag ook bekend dat er procedures in voorbereiding zijn tegen DNB en de Autoriteit Financiële Markten ( AFM) wegens het tekortschieten in de rol als toezichthouder. „DSB Bank kon deze deposito’s blijven uitgeven nadat de toezichthouders wisten dat deze een veel groter risico voor spaarders inhielden dan deze konden vermoeden”, aldus DSBdepositos.