Rechter VS blokkeert immigratiewet Georgia
ATLANTA (ANP/AFP/RTR) – Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft maandag een stokje gestoken voor een nieuwe, zeer strenge immigratiewet die de staat Georgia wil invoeren.
Volgens de rechter gaan de maatregelen te ver en zijn ze onmogelijk op een eerlijke manier te handhaven.
De wet, die voorziet in veel ruimere bevoegdheden voor de politie om op te treden tegen illegale immigratie, werd in april goedgekeurd door de volksvertegenwoordiging in Georgia en had op 1 juli van kracht moeten worden. Belangenorganisaties van Spaanstalige immigranten hadden bezwaar gemaakt.
Volgens de wet zouden politieagenten onderzoek mogen doen naar de verblijfsstatus van iedereen die zij aanhouden, ook bij een licht vergrijp zoals een verkeersovertreding. Ook zou het een misdrijf worden om willens en wetens illegale immigranten transport of onderdak te bieden.
De rechter heeft evenwel bepaald dat de politie op basis van de wet geen arrestaties mag verrichten of mensen mag vervolgen zolang zijn vonnis van kracht is. Gouverneur Nathan Deal gaat tegen de beslissing in beroep, aldus een woordvoerder. Overigens heeft niet alleen de Spaanstalige gemeenschap bedenkingen bij de nieuwe wetgeving, maar ook boeren. Zij vrezen dat de strengere aanpak van illegalen veel goedkope arbeidskrachten wegjaagt.
Maatregelen die wel goedgekeurd zijn, bepalen onder meer dat bedrijven en overheidsinstanties de verblijfsstatus van nieuwe werknemers moeten controleren op straffe van boetes tot 250.000 dollar. Ook blijven er straffen van 15 jaar cel voor mensen die hun identiteit vervalsen om een baan te krijgen.
Het immigratiebeleid en de handhaving daarvan zijn in de VS van oudsher het domein van de federale overheid. Veel zuidelijke staten, vooral die waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben, vinden de aanpak van de huidige, Democratische regering in Washington echter te slap.