Economie

Weber: Garandeer schuld van Grieken

FRANKFURT – Europa moet overwegen zich garant te stellen voor de complete schuld van Griekenland.

Redactie economie
27 June 2011 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 15:35
Foto EPA
Foto EPA

Dat stelde voormalig topman Axel Weber van de Duitse Bundesbank maandag in een interview met The Wall Street Journal.

Volgens Weber is garantstelling voor de schuld van circa 350 miljard euro het „enige levensvatbare alternatief.” Een Grieks faillissement kan in zijn ogen veel duurder uitvallen omdat dit tot brede financiële onrust kan leiden. „Op een gegeven moment moet je je verlies nemen en het systeem herstarten”, aldus de Duitser, die benadrukte dat er wel strengere regels moeten komen om overheden volledig verantwoordelijk te maken voor hun schuld.

Weber, die de reputatie heeft van keiharde inflatiebestrijder, gold lange tijd als topfavoriet om per 1 november president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) op te volgen. In april trok Weber zich echter terug als kandidaat, naar verluidt omdat hij zich heftig verzet zou hebben tegen het voornemen van de ECB om staatsobligaties van schuldenlanden op te kopen. Trichet wordt nu opgevolgd door de Italiaan Mario Draghi.

In het interview stelt Weber dat er in zijn ogen slechts drie oplossingen zijn voor de Griekse crisis: een faillissement, gedeeltelijk afschrijven op uitstaande schulden en het volledig garanderen van de Griekse schuld. De huidige „fragmentarische aanpak” van Europa door met hulpprogramma’s steeds de meest acute financiële nood van Athene te lenigen, leidt volgens Weber „onvermijdelijk tot de laatste oplossing.”

Het afgeven van garanties zou eurolanden kunnen helpen om private beleggers, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, ertoe te bewegen de schuld die zij in Griekenland hebben uitstaan ”door te rollen”, waardoor Athene meer tijd krijgt om zijn leningen terug te betalen.

De Europese ministers van Financiën kwamen onlangs overeen dat private partijen gaan participeren in eventuele nieuwe Griekse noodsteun. Dat moet echter wel vrijwillig gebeuren, om te voorkomen dat kredietbeoordelaars dit aanmerken als een situatie waarin Griekenland in gebreke blijft.

Zondagavond bleek al dat de Franse regering met banken en verzekeraars heeft afgesproken dat zij 70 procent van de aflopende leningen aan Griekenland opnieuw in het Zuid-Europese land zullen pompen, waarvan het grootste deel voor dertig jaar.

De voorzitter van de Duitse bankenvereniging gaf zondag aan dat ook Duitse banken een rol willen spelen bij steun aan Athene. Het zijn met name Duitse en Franse private partijen die nog veel geld in Griekenland hebben uitstaan. De blootstelling van Nederlandse instellingen in Griekenland is beperkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer