Binnenland

Ziekenhuis moet dragen lange rok toestaan

UTRECHT – Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft ten onrechte een doktersassistente verboden om op haar werk in een lange rok in plaats van een broek te lopen.

Binnenlandredactie
23 June 2011 13:22Gewijzigd op 14 November 2020 15:32

Naar nu blijkt heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat vorige week uitgesproken.

Toen de moslima in 2006 bij het AMC kwam werken op de poli­kliniek van het Emma Kinder­ziekenhuis, droeg ze een broek. Door studie van de islam kwam de vrouw gaandeweg tot het inzicht dat het dragen van een lange broek tegen de islamitische voorschriften ingaat. Het AMC stond een rok echter niet toe vanwege infectiegevaar, praktische redenen en de gewenste herkenbaarheid van het personeel. De vrouw stapte daarop naar de CGB.

Volgens de commissie heeft het ziekenhuis geen goede redenen kunnen aanvoeren waarom de moslima geen lange rok mag dragen.

De CGB oordeelt op basis van advies van de Stichting Werkgroep Infectiepreventie dat mogelijk infectiegevaar geen reden is om doktersassistentes het dragen van een rok of jurk te verbieden. „Voorwaarde is wel dat deze kleding net als de andere bedrijfskleding door het ziekenhuis kan worden gereinigd. Voor personeel in operatiekamers gelden andere voorschriften”, aldus de CGB.

Het AMC beweerde ook dat het logistiek niet mogelijk zou zijn om afwijkende kledingstukken te reinigen. De CGB stelt echter vast dat dit in de praktijk wel mogelijk is. Dat gebeurt nu ook bij kleding voor personeel met afwijkende maten en zwangere medewerkers.

Verder denkt de CGB niet dat de combinatie van een lange witte rok met een jasje ten koste gaat van de herkenbaarheid als ziekenhuismedewerker.

De commissie is van mening dat het dragen van een rok of jurk een uiting kan zijn van iemands geloofsovertuiging. Omdat het AMC uitsluitend witte broeken heeft opgenomen in de bedrijfskleding treft het ziekenhuis volgens de CGB daarmee in het bijzonder vrouwen die vanwege hun geloof uitsluitend een jurk of rok willen dragen.

Daarmee maakt het ziekenhuis volgens de CGB indirect onderscheid op grond van godsdienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer