Economie

Philips in zwaar weer

AMSTERDAM (ANP) – Na een vliegende start voor topman Frans van Houten bij Philips, die twee weken na zijn aantreden in april het afstoten van de televisie-activiteiten aankondigde, leek het concern de afgelopen tijd een abonnement te hebben op slecht nieuws. Woensdag kwam daar een winstwaarschuwing bovenop. De topman verspeelt langzamerhand zijn krediet op de financiële markten.

22 June 2011 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 15:31
Frans van Houten (rechts). Foto ANP
Frans van Houten (rechts). Foto ANP

Philips kondigde aan dat de lichtdivisie en de divisie consumentenelektronica last hebben van een zwakkere vraag, met name in West-Europa. De vergelijkbare omzetgroei bij de lichtdivisie zal in het tweede kwartaal ‘laag enkelcijferig’ zijn. Het bedrijfsresultaat van de divisie komt naar verwachting uit op circa 85 miljoen euro. Per saldo zal de omzet van Consumer Lifestyle met een ‘laag enkelcijferig’ percentage dalen. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit rond 50 miljoen euro.

Daarvoor haalden berichten over omkoping door voormalige Philips-medewerkers in Polen, mogelijke fraude in Mexico en diverse terugroepacties de krantenkoppen. „Het is allemaal nog klein, maar het zijn wel heel veel negatieve berichten”, zo concludeerde analist Marcel Achterberg van effectenhuis Petercam.

Het aandeel verloor sinds de aankondiging over het afstoten van televisie de afgelopen maanden al ruim 15 procent van zijn waarde. Met het koersverlies van woensdag van zo’n 12,5 procent is een kwart van de beurswaarde in rook opgegaan.

Veel analisten vinden dat Van Houten veel tijd nodig heeft om het bedrijf door te lichten en de plannen voor kostenbesparingen aan te kondigen. Pas in oktober moet duidelijk worden wat het effect is van de verkoop van televisie op de financiële doelstellingen die het concern vorig jaar heeft geformuleerd onder de naam ‘Vision 2015’.

„Het is niet zo dat hij pas vanaf april bezig is. Hij is al in oktober vorig jaar begonnen met de voorbereiding van zijn plannen”, aldus analist Achterberg.

De omkopingszaak in Polen kan, hoewel het nu nog klein is, grote financiële gevolgen hebben als Philips in de Verenigde Staten, waar het een beursnotering heeft, wordt vervolgd. Tot nu toe is daar geen aanwijzing voor, maar analisten zijn er niet gerust op. „Het is een black box”, aldus analist Sjoerd Ummels van ING.

Ook analist Victor Bare±o van SNS Securities is teleurgesteld in Philips. „Het is vooral teleurstellend dat Philips geen geloofwaardige verklaring geeft voor de omvang van de dalingen.” Ook valt het hem tegen dat het elektronicaconcern vlak voor het einde van het kwartaal met deze waarschuwing komt.

Philips beloofde dat het binnenkort met een aankondiging zal komen over de geplande kostenbesparingen. Het concern zal met rigoureuze maatregelen moeten komen om beleggers tevreden te houden en de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden.

Volgens analisten van Rabo Securities lijkt de situatie er niet beter op te worden voor het concern. „De aanhoudende vertraging van de groei in China, de zwakke bouwsector en het broze consumentenvertrouwen in Noord-Amerika en West-Europa zullen op de aandelen drukken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer