Politiek

De Jager met steun Kamer naar Brussel

DEN HAAG – Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en SGP steunt de lijn die het kabinet heeft ingezet rond een nieuwe miljardenlening aan Griekenland.

Redactie politiek
14 June 2011 14:37Gewijzigd op 14 November 2020 15:24
Foto ANP
Foto ANP

Die lijn is er volgens minister De Jager (Financiën) een van ”nee, tenzij”, wat inhoudt dat hij alleen met de Grieken over nieuwe leningen wil praten wanneer zij akkoord gaan met nog strengere hervormings- en bezuinigingsmaatregelen.

Ook wil De Jager van Europese banken, pensioenfondsen en verzekeraars een bijdrage vragen in de vorm van een verlenging van de looptijd van leningen aan Griekenland. Onder meer de PvdA stelde als eis dat de Kamer de precieze financiële consequenties voor Nederland te zien krijgt, voor De Jager in Europa definitief instemt met de hulp.

Volgens ingewijden in Brussel zouden de landen van de eurozone aan Athene een bedrag van tussen de 80 en de 120 miljard euro willen lenen, boven op de lening van 110 miljard die vorig jaar mei al is toegezegd. Daarvan zou de private sector dan ongeveer 25 miljard voor zijn rekening zou moeten nemen.

PVV, SP en ChristenUnie verzetten zich dinsdag hevig tegen het verstrekken van nieuwe leningen. Volgens de PVV mag er „geen euro meer naar Griekenland” en moet Athene „het zelf maar uitzoeken.” Volgens SP en CU is een vorm van kwijtschelding van de Griekse schulden een meer duurzame oplossing dan het verstrekken van nieuwe leningen.

Volgens de overige partijen is er echter geen ander alternatief dan opnieuw Griekenland te hulp schieten. Ze vrezen grote financiële gevolgen voor Nederland en Europa als Griekenland failliet zou gaan. „Kiezen we voor een grote kans op een klein verlies, of een kleine kans op een gigantisch verlies?” verwoordde D66-Kamerlid Koolmees het gevoelen. „Plots de steun voor Griekenland terugtrekken met het oog op verminderend draagvlak onder de bevolking is vreemd”, zei Koolmees, doelend op de CU die de eerdere miljardenlening aan Griekenland nog wel steunde. VVD-Kamerlid Harbers noemde het praten over het kwijtschelden van de Griekse schulden „volstrekt ontijdig. Dan zouden de Grieken met de schrik vrijkomen, en dat gebeurt op kosten van andere landen.”

SGP-Kamerlid Dijkgraaf legde er de vinger bij dat de PVV nu tegen iedere vorm van steun aan Griekenland is, maar PVV-leider Wilders destijds als VVD-Kamerlid wel instemde (in tegenstelling tot de christelijke partijen) met de toetreding van Griekenland tot de eurozone. „Henk en Ingrid kunnen Wilders dus bedanken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer