Belgische verkiezingen jaar geleden
BRUSSEL (ANP) – Het is maandag een jaar geleden dat er in België parlementsverkiezingen werden gehouden. Sindsdien is het nog niet gelukt een regering te vormen. De Vlaamse en Franstalige partijen kunnen het niet eens worden over een staatshervorming, die Vlaanderen en Wallonië meer zelfstandigheid moet geven. Ook in andere opzichten staan ze ver uiteen.
In Vlaanderen is de Vlaams-nationalistische, centrumrechtse N-VA de grootste partij, in Wallonië de socialistische PS. Koning Albert II benoemde vorige maand PS-leider Elio Di Rupo tot formateur, hoewel er nog geen begin is van een regeerakkoord. Di Rupo is ook beoogd premier.
Eigenlijk zit België al sinds 22 april vorig jaar zonder volwaardige regering, want toen viel het kabinet-Leterme II. Dat werd vier dagen later officieel demissionair doordat de koning het ontslag ervan aanvaardde. België kreeg in februari van dit jaar het wereldrecord kabinetsformatie in handen.
Voorzitter Bart De Wever van de N-VA zei maandag voor de Vlaamse publieke omroep VRT dat zijn partij de onderhandelingen na de zomer wil beëindigen. Dan moet er volgens hem een akkoord zijn, of er komen nieuwe verkiezingen. Hij waarschuwde de Franstalige partijen dat de Vlamingen na een nieuwe stembusgang hun opstelling zullen verharden.
Overigens heeft De Wever al eerder gedreigd de onderhandelingstafel te verlaten, maar hij voerde dat dreigement toen niet uit.