Politiek

Verhagen verder met stroomnetwerk Randstad

DEN HAAG (ANP) – Minister Maxime Verhagen (Economische zaken) kan verder met zijn plannen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding via de westkant van Haarlemmermeer. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf hem daar donderdag groen licht voor.

9 June 2011 17:43Gewijzigd op 14 November 2020 15:20

Wel is de Kamer verbaasd dat Schiphol pas heel laat aangaf dat een nieuwe verbinding via de oostkant gevolgen zou kunnen hebben voor de veiligheid van het vliegverkeer. Dat verhaal moet beter onderbouwd, want er staan nu ook al hoogspanningsmasten bij de Polderbaan, vinden Gerda Verburg (CDA) en Paulus Jansen (SP).

René Leegte (VVD) zit er ook mee. „We hebben veiligheidsnormen en beide plannen voldeden daaraan. Schiphol doet daar wat bovenop. Dus of de norm is goed en de masten kunnen daar komen, of de norm is niet goed en dan moeten we daar wat aan doen.”

Verhagen heeft haast en wil snel overleggen met de gemeenten. Hij wil dat er aan het einde van het jaar een uitgewerkt plan ligt, omdat het energienetwerk in de Randstad steeds kwetsbaarder wordt en de kans op stroomstoringen toeneemt. Eigenlijk is er geen tijd meer om een besluit uit te stellen, aldus de minister.

Diederik Samsom (PvdA) vindt het raar dat vooral om Schiphol wordt teruggekomen op een besluit uit 2008 om het tracé juist aan de oostelijke kant van Haarlemmermeer te realiseren. „Dit moeten we niet doen. Ik sta voor het eerdere besluit, tenzij er echt nieuwe argumenten zijn. En de zorg van Schiphol dat er weleens een probleem zou kunnen zijn is geen hard feit.”

Ook de SP ziet liever de variant via de oostkant van Haarlemmermeer. „Maar we moeten niet langer schuiven. Ik erken dat we er met Schiphol niet uitkomen. Ik ben bereid deze variant te accepteren als er een oplossing komt voor Rijpwetering. Mensen daar mogen niet de prijs betalen voor een oplossing elders.” Andere partijen namen het eveneens op voor Rijpwetering. Verhagen zegde toe dat hij serieus kijkt of de eerdere afspraak kan blijven staan om de kabels bij Rijpwetering ondergronds te laten gaan.

Om bewoners dicht bij hoogspanningsmasten te ontzien, steunt Verhagen het plan van netbeheerder TenneT om mensen uit te kopen. Dat kost geld en de energierekening stijgt daardoor met 4,50 euro per jaar, becijfert Verhagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer