NAVO-chef hoopt op akkoord over Belgische wet
NAVO-baas George Robertson heeft vrijdag gezegd erop te vertrouwen dat er een bevredigende oplossing komt voor het probleem rond de omstreden Belgische genocidewet. „Ik ben er zeker van dat er een passende oplossing komt”, zei Robertson.
De genocidewet in België maakt het mogelijk dat iedereen in België een klacht kan indienen voor misdaden tegen de menselijkheid, waar ook ter wereld gepleegd. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld noemde de wet donderdag absurd.
Op grond van de wet is onlangs een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse opperbevelhebber in de Golfregio, Tommy Franks. De Belgische regering, die er niet blij mee was, heeft de klacht doorgestuurd naar Washington. Ook is een klacht ingediend tegen de Israëlische generaal Amos Yaron wegens aanvallen op Palestijnse vluchtelingenkampen in 1982. België heeft die vrijdag eveneens doorgestuurd, naar Israël. Een Brusselse rechtbank noemde de aanklacht eerder deze week ontvankelijk. Verder zijn George Bush sr., minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken en vice-president Dick Cheney aangeklaagd.
Donderdag kwam Rumsfeld met dreigementen tegen NAVO-partner België. De Amerikaan eiste dat België geen aanklachten indient tegen hoge Amerikaanse militairen en politici. De VS dreigen bovendien geen geld meer beschikbaar te stellen voor de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel toonde zich verbaasd over die kritiek. Door een wetsaanpassing kunnen de klachten worden doorgestuurd naar het land van oorsprong, en dat zou de VS tevreden moeten stellen, vindt Michel.
De Britse minister van Defensie Hoon heeft vrijdag gezegd dat de omstreden wet ook de Britten zorgen baart. „Het maakt ons erg bezorgd en ik begrijp heel goed waarom Rumsfeld erover is begonnen en op zo’n dringende toon”, zei hij.