Politiek

De Jager wil hulp banken voor redding Grieken

DEN HAAG (ANP) – Banken en pensioenfondsen moeten ook een bijdrage leveren aan de redding van het noodlijdende Griekenland. Dat vindt minister Jan Kees de Jager van Financiën. Hij wil dat Griekenland meer tijd krijgt om schulden bij Europese banken en pensioenfondsen af te betalen.

7 June 2011 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 15:18
De Jager. Foto ANP
De Jager. Foto ANP

„We zijn bezig om Griekenland te redden en dat is goed voor de Nederlandse belastingbetaler. Maar de private sector geniet daarvan ook voordeel en daarom mogen ze best een bijdrage leveren. Als het helemaal mis zou gaan met Griekenland leidt dat tot een enorme crisis en afboeking van vele tientallen miljoenen euro’s bij banken en pensioenfondsen met staatspapier”, zei De Jager dinsdag tegen RTLZ.

Deelname van de private sector is volgens De Jager nodig om het ‘financieringsgat’ te dichten dat ontstaat als Griekenland volgend jaar nog geen geld kan lenen op de kapitaalmarkt. Het dichten van dat gat is nodig om het Internationaal Monetair Fonds aan boord te houden, schreef De Jager dinsdag aan de Tweede Kamer. Interne regels van het IMF verbieden deelname aan een programma waarin sprake is van een financieringsgat.

De Europese Centrale Bank is fel tegen steun van de private sector, „maar desondanks willen we dit toch echt op tafel”, zei De Jager tegen RTLZ. Volgens hem mag je van banken en pensioenfondsen verwachten dat ze Griekenland meer tijd geven om schulden terug te betalen. „Zodat wij als overheden minder hoeven te financieren.”

De Jager vindt een eventueel Grieks referendum over de bezuinigingen „een ontzettend slecht idee”. Bij een ‘nee’ trekken de Grieken volgens hem „hun eigen land de afgrond in”. Mocht een referendum leiden tot het afblazen van saneringsplannen van de Griekse regering, dan stopt Nederland meteen met het geven van steun aan Griekenland.

De Jager weersprak kritiek dat hij te positief is geweest over de consequenties voor de Nederlander van hulp aan de Grieken. „Ik heb altijd gezegd dat het risico heel groot is, ook voor de belastingbetaler. Als er iets misgaat kost het ons geld, maar we proberen de kosten voor de belastingbetaler zo klein mogelijk te houden.”

De CDA-minister stelt in de Kamerbrief dat het kabinet zich nog op geen enkele manier heeft verplicht aan steun aan Griekenland die verder gaat dan die vorig jaar mei is afgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer