SGP heeft voorlopig geen gevaar te vrezen
DEN HAAG – De SGP is voorlopig uit de gevarenzone. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, bestaande uit VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SP en natuurlijk SGP, steunt het kabinetsstandpunt om eerst het hoger beroep over de vrouwenkwestie bij het Europees Hof af te wachten.
Dinsdagmiddag en -avond debatteert de Tweede Kamer in commissieverband over de brief die minister Donner van Binnenlandse Zaken half april naar de Kamer stuurde over het SGP-arrest van de Hoge Raad.
Het hoogste rechtscollege van het land sprak in april vorig jaar uit dat de staat stappen moet ondernemen, zodat de SGP vrouwen de mogelijkheid biedt een plaats te krijgen op kandidatenlijsten. De Nederlandse overheid handelt in strijd met het VN-Vrouwenverdrag als zij geen maatregelen neemt, zo meent de Hoge Raad. De SGP ging tegen deze uitspraak in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Donner schrijft in zijn brief dat hij deze rechtsgang wil afwachten voordat de regering eventueel maatregelen neemt. Het is de verwachting dat een uitspraak van het hof jaren op zich laat wachten.
De coalitiepartijen VVD en CDA samen met gedoogpartner PVV kunnen zich vinden in de lijn die de bewindsman heeft uitgestippeld. Het CDA liet al direct weten akkoord te gaan.
VVD en PVV wilden destijds niet reageren, maar hebben gisteren laten weten dat ze de kabinetslijn steunen. De partijen hebben klaarblijkelijk geen behoefte om de SGP op dit moment voor het hoofd te stoken. Zoals bekend is de SGP de stille gedoogpartner van het kabinet. In de Tweede Kamer hebben de coalitiepartijen 76 van de 150 zetels. In de Eerste Kamer hebben de drie net geen meerderheid, namelijk 37 van de 75 zetels. Om omstreden wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen, is steun van de SGP onmisbaar.
PvdA, D66 en GroenLinks willen dat minister Donner wel maatregelen neemt zodat de SGP vrouwen toelaat. De PvdA was daar direct na het verschijnen van de brief duidelijk over. PvdA-Kamerlid Van Dam sprak van een „juridisch zeer bedenkelijke stap.” Het kabinet moet in actie komen, zo stelde hij. De PvdA’er denkt dat Donner „vast een ander politiek doel voor ogen heeft dan de inhoud: hij wil liever de verhouding met de SGP goed houden dan dat hij hier nu zuiver in handelt.”
Ook GroenLinks wil nu actie. Volgens Kamerlid Van Gent spelen politieke motieven een rol bij het uitstel. Volgens haar legt Donner vrouwenrechten naast zich neer „om de SGP te vriend te houden.”
D66 lijkt de afgelopen maand van standpunt veranderd te zijn. In eerste instantie zei Pechtold (D66) dat van „uitstel geen afstel mag komen.” Hij wil dat Donner „doorpakt” als het Europees hof tot dezelfde slotsom komt als de Hoge Raad. De laatste berichten wijzen erop dat D66 net als PvdA en GroenLinks nu actie wil.
SP en ChristenUnie vinden dat maatregelen tegen de SGP een „lage prioriteit” moeten hebben en dat de SGP „het volste recht heeft om zichzelf te blijven.”