Droge ogen/hernia/dunne huid
Ik heb erg last van droge ogen en gebruik daarvoor Vidisic en Duratears. Daar heb ik weinig baat bij. Verder gebruik ik de medicijnen propranolol, paroxetine en zolpidem. Als ik na mijn rustuurtje mijn ogen opendoe, is de omgeving gedurende vijf seconden helemaal groen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Ogen zijn droog wanneer er te weinig tranen zijn of de tranen van minder goede kwaliteit zijn, waardoor het oog niet goed vochtig wordt gehouden. Er ontstaat dan een branderig, stekend, zanderig en vermoeid gevoel.
Eigenaardig genoeg kunnen droge ogen ook leiden tot overmatig tranen, bijvoorbeeld door irritatie bij fietsen in de wind. Deze zogenaamde reflextranen hebben een andere samenstelling en zijn van mindere kwaliteit.
De oorzaken voor droge ogen zijn vele. Meestal is nader onderzoek door een oogarts gewenst.
Ook medicatie zoals in uw geval kan een oorzaak zijn. Kunsttranen zijn er in druppel- en gelvorm in vele soorten. Ze geven alleen verlichting van de klachten. Het overstappen op een andere soort kan soms zinvol zijn.
Na uw rustuurtje zult u wel even last hebben van het licht; maar dat uw omgeving helemaal groen ziet, kan ik niet in verband brengen met uw kwaal.
J. H. Baan, huisarts
Ik (vrouw, 39) ben twee jaar geleden geopereerd aan een hernia. Vorig jaar heb een epiduroscopie gehad. Ik krijg regelmatig een wortelblokkade, maar dit mag slechts drie tot vier keer per jaar. Ik kan niet tegen het medicijn Lyrica. Ik heb nog veel (zenuw)pijn. Wat nu?
Veranderingen in de wervelkolom kunnen op verschillende manieren rugpijn veroorzaken. Overigens geven die veranderingen soms helemaal geen klachten.
Een wortelblokkade wordt soms uitgevoerd om vast te stellen welke zenuwwortel bij de pijn betrokken is, een diagnostische test dus. Ook kan daarna die zenuwwortel met een medicijn ingespoten worden, als pijnbehandeling. Dat geeft enige tijd een verdoving en bovendien verbetert het de bloeddoorstroming van de zenuw. Vanwege de pijnvermindering is bewegen dan weer makkelijker, hetgeen het herstel verder bespoedigt.
Maar medicijnen als tablet of capsule kunnen daarbij eveneens van waarde zijn. Als het ene niet goed werkt of bijwerkingen heeft, is overstappen op een ander type aangewezen.
Sommige van deze medicijnen worden ook voor heel andere aandoeningen toegepast, bijvoorbeeld voor epilepsie of voor depressieve klachten. De bijsluitertekst geeft dan wel eens verwarring. Indien de arts de indicatie op het recept vermeldt, kan de apotheek daarmee rekening houden.
Drs. P. Lieverse, anesthesioloog-pijnarts
Mijn leeftijd is net 50 jaar. De laatste twee jaren is de huid van mijn ledematen (armen en benen) erg dun geworden. Dit veroorzaakt snel kleine onderhuidse bloedingen en ik heb ook snel wondjes, die erg langzaam genezen. Onderzoek naar mijn bloedstolling geeft geen afwijkingen te zien. Hoe kan ik deze klachten voorkómen?
Het is normaal dat de huid bij het ouder worden geleidelijk dunner wordt. Als dit in twee jaar tijd gebeurt, is dat abnormaal. Misschien is het al langer aan de gang, maar valt het u nu meer op. Het makkelijk optreden van bloeduitstortingen kan er inderdaad een uiting van zijn. Slechte genezing van wondjes past er minder goed bij. Een dunne huid kan een bijwerking zijn van gebruik van bepaalde medicijnen, met name corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison), vooral als die langdurig worden of werden gegeven.
Een behandeling is er niet. Belangrijk is de huid te beschermen, bijvoorbeeld door lange mouwen te dragen bij werk waarbij de armen makkelijk beschadigd kunnen worden. Ook het soepel houden van de huid met een crème kan nuttig zijn.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog