Barroso: vrijheid religie belangrijker dan ooit
Voorzitter van de Europese Commissie Barroso heeft deze week gezegd dat het recht om je geloof in vrijheid te beleven belangrijker is dan ooit. Hij verwees daarbij naar de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld waar in allerlei landen revoluties gaande zijn.
Hij zei dit na afloop van een ontmoeting in Brussel met twintig religieuze leiders uit dertien verschillende EU-staten. Sinds 2005 komen zij een keer per jaar samen voor overleg met een delegatie van politici uit Brussel. Er werd onder meer gesproken over het belang van het opkomen voor democratische rechten en vrijheden en over het bouwen van een Partnerschap voor Democratie dat moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de welvaart in Europa en landen rondom de EU.
Onder meer vertegenwoordigers van boeddhisten, de Joodse gemeenschap, christenen en moslims waren te gast bij Barosso, Jerzy Buzek (voorzitter Europees Parlement) en Herman van Rompuy (President van Europa). Bisschop Ad van Luyn, voorzitter van de Europese Bisschoppenconferentie, was namens de roomskatholieken vertegenwoordigd.
In het Verdrag van Lissabon (2008) is vastgelegd dat de EU regelmatig spreekt over religie.
Volgens Barosso doen de recente ontwikkelingen in Egypte, Tunesië, Syrië, Libië en Jemen denken aan de „beweging van democratie” die in de jaren tachtig en negentig door Centraal- en Oost-Europa ging. Hij meent dat het ook nu weer gaat om „ontwikkelingen van historische betekenis.” Het Partnerschap moet er voor zorgen dat de democratie zich daar uiteindelijk op een goede manier kan ontwikkelen. „Ieder
mens, vrouw of man, zal, als hij of zij de kans krijgt, kiezen voor vrijheid. En wanneer we spreken over vrijheid dan hebben we het ook over religieuze vrijheid.”
In het overleg werd gewezen op de cruciale rol die vrouwen spelen in de democratiseringsbeweging. Metropoliet Emmanuel, voorzitter van de Conferentie van Europese Kerken (CEC), benadrukte hoe de kerken een krachtige rol kunnen spelen door te wijzen op democratische rechten. „Een ding is duidelijk. De veranderingen die nu plaatsvinden zullen gebaseerd moeten zijn op delen. Het delen van democratische waarden, delen van welvaart en het delen van wat de planeet ons geeft. In religieuze termen noemen we dat compassie en liefde.”