SER steunt nieuw landbouwbeleid
Het Europese voorstel om landbouwsubsidie voortaan per bedrijf te geven in plaats van per productiehoeveelheid, heeft de steun van de Sociaal-Economische Raad (SER). Een commissie onder leiding van SER-voorzitter H. Wijffels heeft dat donderdag in een ontwerpadvies vastgelegd.
„In hoofdlijnen is dit een stap in de goede richting”, aldus Wijffels. Hij verwacht dat boeren door de hervorming van het landbouwbeleid van de Europese Unie vaker zullen letten op de wensen van consumenten. De huidige regeling is volgens de commissie veel te bot: boeren hoeven zich niet te storen aan maatschappelijke wensen voor natuur, milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn.
De SER heeft het advies al eerder overhandigd aan minister Veerman (Landbouw), die om advies had gevraagd. Veerman bespreekt het Europese landbouwbeleid dezer dagen in Luxemburg.
Op de langere termijn moeten subsidies aan boeren in de Europese Unie helemaal vervallen en moet de markt voor landbouwproducten zelfvoorzienend zijn. Wijffels gaf geen termijn aan wanneer de subsidies geheel moeten zijn verdwenen. Probleem is dat boeren buiten de EU goedkoper kunnen produceren door minder rekening te houden met het milieu en dierenwelzijn.
Volgens de SER moeten de Europese regeringen consumenten aanzetten meer te betalen voor duurzame producten. Overheden kunnen onder andere toeslagen heffen op niet-milieuvriendelijke producten of keurmerken instellen. Maar de raad ziet geen mogelijkheid om dat door een verhoging van de BTW op die producten te doen.
Boerenorganisatie LTO-Nederland vindt het advies van zeer groot belang wegens de brede steun van maatschappelijke organisaties. „Het rapport waardeert de maatschappelijke functie van boeren en tuinders”, aldus een LTO-woordvoerder.
Het afschaffen van subsidies op de lange termijn ziet de LTO niet als een probleem voor boeren zolang zij een eerlijke en marktconforme prijs voor milieuvriendelijke producten ontvangen. Volgens Wijffels ontvangt op dit moment slechts de helft van de Nederlandse boeren subsidies. Nederland betaalt dan ook meer geld aan het Europese landbouwbeleid dan dat het ontvangt.