Saleh kondigt wraak voor aanslag aan
SANAA/LONDEN (ANP/EFE/AFP/RTR) – De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vrijdagavond in een door de staatstelevisie uitgezonden toespraak een beschieting van zijn presidentieel complex het werk van misdadige bendes van de familie al-Ahmar genoemd. Hij zei dat hij het goed maakte, maar de president was niet te zien, alleen te horen.
Eerder werd aangekondigd dat Saleh slechts lichtgewond was en een persconferentie zou geven. Later werd bericht dat hij net als premier Ali Mohammed Mujawar in een militair ziekenhuis was opgenomen. Saleh zei de bendes van al-Ahmar te zullen elimineren. Het duidt erop dat de wankele wapenstilstand in de hoofdstad Sanaa tussen strijders van al-Ahmar en regeringsgetrouwe eenheden van de baan is. Al-Ahmar ontkende verantwoordelijk te zijn voor de beschieting van vrijdagmorgen.
Een projectiel trof de moskee in het complex toen Saleh er met hoogwaardigheidsbekleders was. Er vielen volgens Saleh zeven doden, allen officieren. Saleh herstelt naar eigen zeggen voorspoedig. Hij regeert sinds 1978 het arme en in clans en stammen verdeelde land. Het heeft ruim 20 miljoen inwoners en 60 miljoen wapens.
Sinds januari hebben duizenden betoogd voor Salehs aftreden en democratie. Saleh beloofde bemiddelaars verscheidene keren op te stappen, maar liet dat telkens na. De burgerlijke oppositie tegen Salehs regime gelooft niet meer in een akkoord over zijn stille vertrek als president.
Sinds de laatste keer dat hij naliet een akkoord te tekenen, op 22 mei, zijn er in Sanaa gevechten uitgebroken tussen regeringsgetrouwe eenheden en strijders van een coalitie van de Hashid-stam die wordt aangevoerd door Sadeq al-Ahmar. Na vier dagen luwde de strijd en leek een bestand van kracht te worden. Het verbond van de Hashid kan, indien eensgezind, een grote strijdmacht op de been brengen vanuit de bergen van het noordwesten van het land.
De tien gebroeders al-Ahmar hebben grote invloed bij de Hashid. Hun vader, sjeik Abdullah al-Ahmar, was tot zijn overlijden in 2007 een leider van de Hashid en een van de belangrijkste steunpilaren van Saleh. Hij was tevens oprichter van de Islah Partij, nu de grootste oppositiepartij. De belangrijkste rivaal van Saleh is Hamid al-Ahmar die al geruime tijd op de baan van Saleh aast. Deze rijke zakenman zou ook geldschieter zijn van demonstranten tegen het regime die in het westen van Sanaa bivakkeren.
Sinds de strijd lijkt te ontaarden in een burgeroorlog, wijken veel demonstranten net als andere inwoners van de stad angstig naar het platteland uit. Buitenlandse mogendheden reppen over evacuatie. De buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton, zei dat de EU werkt aan de coördinatie van evacuaties van Europeanen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, sprak van een extreem gevaarlijke situatie en alle Britten moeten er weg nu het nog kan.