VS hekelen Europese aanpak EHEC-infecties
WASHINGTON (ANP) – Experts uit de gezondheidszorg in de VS hebben kritiek op de manier waarop Europa de uitbraak van EHEC-infecties aanpakt. Het gebruik van de term „gemuteerde dodelijke bacterie” vinden ze onverantwoordelijk, omdat bacteriën continu muteren. Dat de bacterie giftig is, is ook niet ongebruikelijk. Dat berichtte The New York Times vrijdag.
Verder duiden onderzoeken waaruit blijkt dat de bacterie resistent is voor antibiotica erop, dat Europa niet in de goede richting zoekt om de uitbraak aan te pakken. EHEC-infecties moeten juist niet behandeld worden met antibiotica. Volgens professor in de kindergeneeskunde, Phillip Tarr van de universiteit van Washington, zal de antibiotica juist andere bacteriën in het lijf van de patiënt aanpakken waardoor de E.colibacterie nog meer zijn gang kan gaan.
De bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Inmiddels zijn in Duitsland en Zweden al zeker achttien mensen aan de darmbacterie bezweken en zijn vele honderden mensen in verschillende landen ziek geworden. De besmettingsbron is vooralsnog onbekend.
Patiënten behandelen met antibiotica vergroot volgens Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen de kans op nierfalen en zal nauwelijks de duur van de besmetting verkorten. De beste behandeling is volgens hen om vloeistoffen via de aders in het lichaam te brengen, wat de nieren helpt te blijven functioneren.
Deskundigen als doctor Robert Tauxe, verbonden aan gezondheidscentra in Atlanta, betwijfelen verder of het om een nieuwe stam gaat, zoals uit onderzoek in Chinese laboratoria was gebleken. „Waar is dit organisme geweest dat het zoveel is blootgesteld aan antibiotica dat het de moeite was om resistent te worden?”, vraagt hij zich af in de krant.