Veldhuijzen pakt stijgende pgb-uitgaven aan
DEN HAAG (ANP) – Ze begrijpt dat mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) zich de afgelopen dagen zorgen maakten, maar volgens staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is dat onnodig. Ze heeft geen bezuinigingsverhaal, stelt geen grens aan het aantal pgb’s maar wil herinrichting van de langdurige zorg.
Voor een grote groep pgb-houders verandert er vanaf 2014 niets of nauwelijks iets, was haar boodschap woensdag bij de bekendmaking van plannen om de kostenstijging in de langdurige zorg (AWBZ) te beperken.
De al eerder uitgelekte veranderingen voor de pgb’s zijn volgens de bewindsvrouw onderdeel van een samenhangend pakket om de langdurige zorg beter te maken en betaalbaar te houden. Als we niets doen, hangt iedere Nederlander een forse premiestijging boven het hoofd, aldus Veldhuijzen van Zanten.
In 2010 werd 2,2 miljard euro uitgegeven aan de pgb’s en als niet wordt ingegrepen zouden de uitgaven voor het pgb tot boven de 3 miljard euro stijgen, becijfert het kabinet. Sinds 2002 stegen de uitgaven voor dit zorgbudget elk jaar met ruim 20 procent. Inmiddels zijn er ongeveer 130.000 mensen met een pgb, terwijl dat er in 2003 nog 50.000 waren. En dus stemde de ministerraad woensdag in met aanpassingen voor het pgb, waarmee mensen nu zelf zorg inkopen. „Het is een heel aantrekkelijke regeling en ook een erg goede, maar wel een die zorgt voor de grootste overschrijding van 900 miljoen euro als we niets doen.”
Voor de groep voor wie het pgb echt is bedoeld, verandert er niets. De ruim 13.000 mensen die thuis wonen hoewel ze naar een instelling zouden kunnen, krijgen het geld op hun bankrekening en kunnen de noodzakelijke zorg zo blijven organiseren als ze nu doen. Ze krijgen zelfs een wat ruimer budget (+ 5 procent). Ook de kleinschalige Thomashuizen blijven behouden, aldus de staatssecretaris.
De groep „creatieve pgb-gebruikers” die zelf passende en soms goedkopere oplossingen heeft gevonden, behoudt eveneens zorg. Maar het geld daarvoor gaat naar het zorgkantoor en niet naar de rekening van de cliënt. Veldhuijzen van Zanten: „We hebben ruim de tijd om groepen die we willen binnen boord te houden. De grote beslissingen worden nu genomen, maar we hebben de tijd om hobbels weg te werken.”
De gehandicapte die thuis woont en hulp nodig heeft om uit bed te komen en bij het aankleden, krijgt die hulp gewoon, aldus de bewindsvrouw. „De indicatie om zorg te krijgen is er nog steeds, alleen het geld komt niet meer automatisch op de rekening.” En: „Als dat ook nog goedkoper is, ben ik de eerste om te zeggen dat we die afspraken vastleggen met het zorgkantoor”. De maatregelen treffen wel degenen die het pgb niet gebruiken zoals de bedoeling is: „Daar grijp ik in, aldus Veldhuijzen van Zanten.
In politiek Den Haag hebben oppositiepartijen kritiek op het hervormingsplan, dat wel bijval van VVD, CDA en PVV krijgt. Ook veel zorgorganisaties vrezen dat het een stap achteruit is en vragen zich af of dit wel een besparing oplevert.