Hogere inkomens betalen meer bij kinderopvang
DEN HAAG (ANP) – De inkomensafhankelijke bijdrage voor ouders die gebruikmaken van kinderopvang gaat omhoog.
De verhoging komt in de plaats van een verlaging van de toeslag voor kinderopvang.
Bronnen hebben woensdag berichtgeving daarover van De Telegraaf bevestigd. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maakt zijn plannen voor de kinderopvang en andere kindregelingen maandag bekend.
Aanvankelijk zou de toeslag verlaagd worden naar maximaal 5 euro per uur. De gevolgen voor de laagste inkomens zijn in de ogen van Kamp echter te groot. In het nieuwe plan gaan de laagste inkomens straks enkele tientjes per maand meer betalen. Voor de hoogste inkomens kunnen de extra kosten oplopen tot honderden euro’s.
Eerder maakte Kamp al bekend dat de kinderopvangtoeslag voor ouders met kinderen op de crèche of bij een gastouder vanaf volgend jaar wordt gekoppeld aan de gewerkte uren. Daarbij wordt gekeken naar de uren van de minst werkende partner. Bij kinderen tot 4 jaar kunnen ouders of verzorgers maximaal 140 procent van de gewerkte uren declareren.
De kosten van de kinderopvang zijn steeds verder gestegen. Aanvankelijk brachten ouders, overheid en werkgever alle drie een derde deel van de kosten op, maar het aandeel van de overheid is de laatste jaren flink gestegen. Ingrijpen vindt het kabinet dan ook noodzakelijk, maar Kamp kondigde onlangs in een debat al aan de laagste inkomens te willen ontzien.
Vakcentrale FNV liet eerder weten dat onderzoek aantoont dat veel ouders minder zullen gaan werken als de bezuinigingen op de kinderopvang doorgaan.
Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen, vindt de bezuiniging „buitengewoon kwalijk”. „Ouders betalen dit jaar al 1200 tot 2000 euro meer. Komend jaar wordt dat verdubbeld”, zei voorzitter Gjalt Jellesma in een reactie.
Hij noemt het straf voor gezinnen waar zowel man als vrouw een baan heeft. Vrouwen zullen stoppen of minder gaan werken, verwacht hij. „Dit is wat je niet moet doen als je de arbeidsparticipatie wilt verhogen en de effecten van de vergrijzing op de arbeidsmarkt wilt tegengaan.”
Jellesma vindt dat er nu eens een economendebat moet komen over de vraag waarom in andere landen goede en betaalbare kinderopvang altijd samengaat met een hoog percentage werkende vrouwen. „In Nederland spannen we het paard achter de wagen. Nu is dit een bezuiniging, op lange termijn gaat dit de overheid geld kosten als de toestroom op de arbeidsmarkt terugloopt.”