Brussel zoekt uitweg bij hervorming landbouwsteun
De Europese Commissie heeft de ministers van Landbouw opgeroepen een akkoord te sluiten over de hervorming van de manier waarop jaarlijks meer dan 40 miljard euro aan landbouwsubsidies wordt verdeeld. Landbouwcommissaris Fischler zei dat de bewindslieden zich niet door Duitsland en Frankrijk onder druk moeten laten zetten. Fischler reageerde donderdag in Luxemburg op de aanval die de twee landen op zijn plannen hebben geopend. De commissaris wil de steun die een boer krijgt, niet langer laten afhangen van de hoeveelheid productie, de zogeheten ontkoppeling. Hij hoopt zo overproductie te voorkomen. Verder stelt hij voor de minimumprijzen voor graan en melk te verlagen. Daarbovenop wil Fischler de subsidie op den duur verder verminderen en het vrijgekomen geld gebruiken voor werkgelegenheidsprojecten op het platteland.
Vooral Frankrijk is daar fel op tegen. Onverwacht heeft Parijs hulp van Duitsland gekregen. Dat land was aanvankelijk voorstander van de plannen uit Brussel, maar pleit nu samen met Frankrijk voor uitstel van de ’ontkoppeling’. De twee belangrijke EU–landen willen er pas in 2007 mee beginnen en dan nog maar gedeeltelijk. Ook strijden ze samen tegen verlaging van de prijzen van graan en melk. Dat laatste kan voor Nederandse boeren gunstig zijn, want in de oorspronkelijke plannen zou het gemiddeld inkomen van Nederlandse melkveehouders halveren.
Fischler hoopt desondanks zijn plan te kunnen doorzetten. „Twee lidstaten kunnen de andere dertien niet dicteren wat er moet gebeuren”, zei hij.
De Duitse draai is des te opmerkelijker omdat de Duitse minister van Landbouw Künast, lid van de Groenen, altijd tegen de overproductie is geweest. Fischlers plannen geven ecologische landbouw meer kans. Bovendien kan uitstel van Fischlers plannen de Europese schatkist geld gaan kosten. Duitsland draagt relatief veel af.
De Britse krant Financial Times geeft donderdag een mogelijke verklaring. Bij een topontmoeting dinsdag tussen de Franse president Chirac en de Duitse kanselier Schröder zouden de twee een dealtje hebben gesloten. Berlijn helpt Parijs de landbouwplannen tegen te houden en in ruil daarvoor blokkeert Parijs een heel ander dossier: de wet die vijandige bedrijfsovernames mogelijk moet maken. Duitsland ziet dat niet zitten.