Economie

Nederlandse groenten vrij van EHEC-bacterie

ZOETERMEER (ANP) – Op Nederlandse groenten is geen EHEC-bacterie aangetroffen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde resultaten van een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw.

31 May 2011 15:44Gewijzigd op 14 November 2020 15:13Leestijd 1 minuut
EHEC-bacterie. Foto EPA
EHEC-bacterie. Foto EPA

Volgens een woordvoerder zijn verschillende monsters getest van Nederlandse komkommers, tomaten, sla en paprika’s. Daarop is geen EHEC-bacterie aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Duits instituut. „Nederlandse groenten zijn veilig en kunnen dus gewoon worden gegeten”, zei een woordvoerder. „Wij hopen dat het vertrouwen onder consumenten en afnemers in het buitenland weer herstelt nu deze uitslag bekend is.”

Op de 168 monsters die de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft genomen in supermarkten, groothandelaren en bij telers is ook geen EHEC-bacterie aangetroffen. De nVWA concentreerde zich bij het onderzoek vooral op komkommers.

De nVWA blijft extra monsters nemen, totdat de bron van de EHEC-besmetting in Duitsland is vastgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer