Schippers ontraadt eten van komkommers niet
DEN HAAG (ANP) – Nederland ligt dicht bij Duitsland. En de situatie in Duitsland is heel ernstig door de uitbraak van EHEC. „We moeten uitermate alert zijn en zitten erbovenop”, luidde dinsdag de boodschap van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
Volgens Schippers wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat ook hier, net als in Duitsland, mensen ziek worden. Maar ze geeft niet het advies om even geen komkommers te eten, zoals GroenLinks en de PvdA graag willen. „Als er op de komkommers tot nu toe niks is aangetroffen, waarop baseer ik dan het advies om ze niet te eten? Dat zou nergens op slaan. Straks wordt de besmetting heel ergens anders op gevonden”, meent Schippers. Zij stelde goed te luisteren naar „de batterij aan deskundigen” die de situatie op de voet volgen en haar adviseren.
Stoppen met het eten van komkommers, is nergens op gestoeld, vindt de bewindsvrouw. „In Nederland zijn er drie mensen ziek, maar die waren allemaal in Duitsland geweest. In Nederland is geen besmette komkommer gevonden.” Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaf maandag ook al aan dat de bacterie tot nu toe niet is aangetroffen in Nederland en dat de komkommers gewoon kunnen worden gegeten. Maar hij begreep wel dat mensen nu wellicht aarzelen om deze groente te kopen.
De minister zegt dat in deze aanpak de volksgezondheid voorop heeft staat en dat ze wel voorzorgsmaatregelen wil nemen maar dat dit lastig is zolang de oorzaak van de uitbraak niet bekend is. „Je moet eerlijk zijn en niet doen of je het wel weet. Ik ga af op de informatie die ik krijg van het RIVM en zij adviseren mij dat goede hygiëne belangrijk is. Dan gaat het over goed wassen van de handen en groente goed wassen, koken en schillen. Dat is echt ongelofelijk belangrijk; zo voorkom je risico’s.”