Burgemeester Dekker: Renswoude is warme deken voor me
RENSWOUDE – Voor burgemeester Dekker van Renswoude is de kennismaking met de beleidsonderwerpen van zijn nieuwe gemeente een feest van herkenning. „In Renswoude spelen dezelfde zaken als in de buitengebieden van Ede, waar ik wethouder voor was.”
Wilke Dekker (CDA, 57) werd gistermiddag door de Utrechtse commissaris van de Koningin Robbertsen geïnstalleerd als waarnemend burgemeester van Renswoude.
Dekkers benoeming is bijzonder. Niet zozeer omdat zijn voorganger, jonkheer mr. K. F. H. Schorer, dinsdag afscheid neemt. Wel omdat het de bedoeling was dat Schorer Renswoudes laatste burgemeester zou zijn. In 1996 werd de jonkheer benoemd als waarnemend burgemeester, maar hij bleef tot 2011.
Al sinds 1969 verzet Renswoude zich tegen gemeentelijke herindeling. Schorer kwam naar de Utrechtse gemeente om de gemeente naar een fusie te leiden. De gehele gemeenschap van Renswoude, 4750 inwoners groot, verzette zich hier echter met hand en tand tegen. Tijdens een referendum in 2007 stemde 98,4 procent tegen een fusie met de buurgemeenten Woudenberg en Scherpenzeel. Eind vorige maand maakte het kabinet bekend dat Renswoude niet hoeft te fuseren.
Dekker is geen onbekende in de Gelderse Vallei. Sinds 1990 was hij actief in de Edese politiek: tot 1998 als raadslid, van 1998 tot vorig jaar als wethouder en daarna weer als raadlid. „Omdat ik nog een andere uitdaging wilde, moest ik als wethouder stoppen. Als ik zou doorgaan, zou ik na die ambtstermijn 61 zijn.”
Welke uitdagingen ziet u in Renswoude?
„Renswoude is in een winning mood. De gemeente mag zelfstandig blijven en wil nu ook bewijzen dat zij dat kan. Het is een uitdaging om daar leiding aan te geven.”
Welke onderwerpen spelen er?
„Donderdag heb ik kennisgemaakt met de raad van Renswoude. Als geboren en getogen Lunteraan en oud-wethouder van de Edese buitengebieden zie ik veel overeenkomsten tussen de dorpen in Ede en Renswoude: jongeren die op zoek zijn naar huisvesting, groeiende industrie en verkeersproblematiek. De Renswoudenaren willen deze onderwerpen graag met elkaar aanpakken. Ik heb een klik ervaren. Het voelt als een warme deken.”
U wilde aanvankelijk raadslid in Ede blijven. Waarom bent u toch opgestapt?
„Dit weekend heb ik bedacht dat de petten als controleur van het college in Ede en als burgemeester van Renswoude toch met elkaar kunnen gaan strijden. Beide gemeenten hebben met elkaar te maken in allerlei regionale organen. Daarom heb ik maandagmorgen bij burgemeester Van der Knaap mijn ontslag als raadslid ingediend. Het doet me pijn om van de politiek in Ede los te komen. Dat werk heb ik altijd met veel plezier gedaan.”
U bent geïnstalleerd door commissaris van de Koningin Robbertsen, met wie u in het Edese college van B en W samenwerkte. Wat doet dat u?
„Robbertsen was inderdaad vijf jaar burgemeester terwijl ik wethouder was. Ik weet dus welke eisen hij aan een burgemeester stelt, onder meer integriteit. Dat juist hij me vroeg voor deze functie, vind ik buitengewoon eervol.”
U bent nu waarnemend burgemeester. Bestaat de kans dat u gaat solliciteren naar de openstaande post van burgemeester?
„Daar wil ik niet op vooruitlopen. In principe blijf ik totdat de nieuwe burgemeester komt. Deze post is een mooie leerschool voor me. Maar het is vaker voorgekomen. In Lopik is collega Westerlaken ook na een waarnemerschap gebleven.”