„GKV en NGK kunnen gaan spreken over vrouw in ambt”
HARDERWIJK – De gesprekken tussen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) zullen de komende tijd vooral moeten gaan over de vrouw in het ambt en over de wijze waarop plaatselijke kerken vormgeven aan de binding aan de belijdenis.
Dat stellen de gereformeerd vrijgemaakte deputaten kerkelijke eenheid in een rapport dat de generale synode van de GKV vrijdagavond in de Petrakerk in Harderwijk besprak. De synode nam echter nog geen besluit.
De NGK ontstonden in de jaren zestig uit de GKV. Op de weg naar eenheid liggen volgens de vrijgemaakten twee barrières: de verschillende wijze waarop met de binding aan de belijdenis wordt omgegaan en het feit dat de NGK de ambten voor vrouwen hebben opengesteld.
Deputaten kerkelijke eenheid (DKE) van de GKV en de commissie voor contact en samenspreking met andere kerken van de NGK spraken sinds de synode van Zwolle-Zuid in 2008 vooral over de binding aan de belijdenis en over de relatie tussen Schriftverstaan (hermeneutiek) en Schriftuitleg (exegese). Daarover bestaat volgens DKE voldoende overeenstemming om verder te kunnen praten over de „belemmering” die er nog ligt vanwege het besluit van de NGK om de ambten open te stellen voor vrouwen.
Volgens deputaten gaat het de komende jaren „spannend” worden. Dan zal de theorie naast de praktijk worden gelegd „om te bezien hoe binnen de GKV en de NGK met de binding aan en de concrete en voortgaande afwijking van de belijdenis wordt omgegaan. Ook zal er dan meer duidelijkheid komen over de thematiek van de vrouw in het ambt, zowel in de NGK als in de GKV.”
Ds. K. Muller, predikant te Haarlemmermeer-Oostzijde, sprak de synode toe namens de NGK. Volgens hem is het toenemend aantal plaatselijke contacten belangrijk voor de groei naar kerkelijke eenheid. „Onbekend maakt onbemind, maar bekender maakt beminder. Toch zal het ook spannender worden als de relatie groeit. Nodig is dan het besef dat we allebei kerk van Jezus Christus zijn.”
De GKV besloten verder om te onderzoeken of een associatie met de Raad van Kerken in Nederland mogelijk is. Associatie houdt in dat kerken onder bepaalde voorwaarden kunnen deelnemen aan de Raad van Kerken, zonder lid te worden en gebonden te zijn aan besluiten of standpunten van de raad.
De Christelijke Gereformeerde Kerken traden in april toe als kandidaat-lid van de Raad van Kerken. De NGK besloten vorig jaar onderzoek te doen naar een associatie met de raad.