„Brand Kalmthout grootste Vlaamse milieuramp”
KALMTHOUT – De brand die de afgelopen dagen 600 hectare van de Kalmthoutse Heide heeft verwoest, is de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit trof.
Dat concludeerde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vrijdag over de brand in het natuurgebied op de Belgisch-Nederlandse grens ten noorden van Antwerpen.
Niet alleen is het aantal vernielde hectares een record, het gaat ook om een zelfs voor Europa uniek stuk natuur van de hoogste klasse, aldus het ANB. Dieptebranden hebben op meerdere plaatsen wortels en zaden in de bodem aangetast. Het herstel van de droge en de natte heide, beide beschermd in Europa, zal volgens het ANB jaren duren en de kans is zelfs klein dat de situatie weer helemaal wordt als vroeger.
Bij de dieren zijn vogelsoorten zoals de nachtzwaluw en de boomleeuwerik zwaar getroffen. De brand heeft ook gevolgen gehad voor spinnen, padden en de zeldzame gladde slang.
De brand brak woensdag rond het middaguur uit in het natuurgebied, aan de Belgische kant van de grens. Donderdagochtend vroeg werd gemeld dat de brand onder controle was. Een woordvoerder van de Nederlandse gemeente Woensdrecht liet donderdag echter weten dat de brand aan de oostkant van het gebied weer was opgelaaid door een aanwakkerende en draaiende wind.
Volgens de woordvoerder had het oplaaiende vuur geen gevolgen voor Nederland. „We zitten in de gelukkige omstandigheid dat de wind de richting van Kalmthout opwaait en niet richting Nederland. Daardoor hebben wij hier geen extra last van bijvoorbeeld rook.”
In Kalmthout werden uit voorzorg dertig woningen geëvacueerd.