Onafhankelijk onderzoek MKZ stap dichterbij
DEN HAAG – Een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende MKZ-uitbraak in Kootwijkerbroek in 2001 is een stap dichterbij gekomen.

Staatssecretaris Bleker van Economie, Landbouw en Innovatie zei donderdag in antwoord op Kamervragen van CU-Kamerlid Wiegman en haar SGP-collega Dijkgraaf dat hij een dergelijk onderzoek steunt. De bewindsman deed die toezegging tijdens een Kamerdebat over dierziekten en het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Wel wil Bleker eerst de uitkomsten afwachten van een aantal bezwaarprocedures die nu nog lopen.
Een dergelijke onderzoekscommissie zou moeten bestaan uit drie personen, aldus Bleker. Een persoon die gekozen wordt op voordracht van het ministerie, iemand die de inwoners van Kootwijkerbroek vertegenwoordigt en een derde persoon die eerstgenoemden samen aanwijzen. Bleker deed daarbij de aanbeveling dat de onderzoekers in gesprek moeten gaan met de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek. Voor het instellen van een onderzoekscommissie moet wel draagvlak zijn in Kootwijkerbroek, stelde de bewindsman.
Daarnaast deed de staatssecretaris uitspraken over het mandaat van de commissie. De leden zouden alle mensen mogen horen die ze willen horen. Ook inzage in alle gegevens zou mogelijk moeten zijn.
Verder sprak de Kamer donderdag over het antibioticagebruik in de veehouderij. Onder de Kamerleden was er grote zorg over het veelvuldig gebruik van antibiotica. Als mensen veel resistente bacteriën binnenkrijgen, kunnen ze immuun worden voor antibiotica die bij een ernstige ziekte worden voorgeschreven.
PvdA-Kamerlid Arib is een sterke voorstander van een parlementaire enquête. „Mensen kunnen nu sterven omdat 30.000 kuikens antibiotica krijgen als er in de stal 6 ziek zijn. En niet alleen op het vlees, maar ook op groenten zit de resistente ESBL-bacterie.” Ook de PVV is bezorgd over de gevolgen voor de volksgezondheid en overweegt het voorstel van Arib te steunen.
Bleker en Schippers willen het antibioticagebruik de komende jaren flink terugdringen. Maar zomaar een wet afkondigen vinden ze niet de oplossing, een „gigantische omslag” bij de bedrijven wel. Bleker kondigde onder meer extra controles aan en speurt ook naar „foute prikkels” in de regels.
De dierenarts ziet Bleker liefst een soort diergeneeskundig directeur voor een bedrijf worden. De staatssecretaris gaat onderzoeken of dierenartsen kunnen adviseren over zaken als veevoer en diermanagement.