Buurtconflict over pastorietuin in Deil
DEIL – Het kerkbestuur van de PKN in Deil en Enspijk (gemeente Geldermalsen) heeft een conflict met omwonenden over de geplande bouwplannen in de pastorietuin in Deil.
In een open brief aan de gemeenteraad vragen de kerkrentmeesters het college de toezeggingen uit het verleden na te komen en de plannen tijdens de raadsvergadering van 31 mei goed te keuren.
De kerkrentmeesters hebben al langer plannen om de pastorietuin in Deil te verkopen. De kerk moet met circa 500 huishoudens twee kerken, een pastorie en een kosterswoning in stand houden. In de praktijk blijken die lasten moeilijk op te brengen. Vandaar dat het bestuur graag de pastorietuin in Deil wil verkopen.
Het is de bedoeling om de tuin op te delen in twee kavels, zodat naast de bestaande pastorie een tweede woning kan worden gebouwd. Het geld dat de verkoop van de grond oplevert, wordt ingezet voor een ingrijpende restauratie van de kosterswoning en de oude school in Enspijk.
Deze locatie wordt inmiddels gebruikt als ontmoetingsruimte voor de kern Enspijk met activiteiten als een open eettafel, de bejaardensoos, de kinderclub en een onderkomen voor de verenigingen. Bovendien moet de oude school gaan fungeren als huisvesting voor de plaatselijke brede school. „De kerk is een van de drie participanten in dit project, dat wordt beschouwd als laatste redmiddel om de Enspijkse school open te houden. Dit wordt door de kerk zonder enige vorm van subsidie mogelijk gemaakt ter bevordering van de leefbaarheid van de kern Enspijk”, zo laten de kerkrentmeesters weten.
De financieel kwetsbare positie van de kleine kerkelijke gemeente Deil/Enspijk maakt het echter noodzakelijk eerst de grond van de pastorietuin in Deil te verkopen voor men met het sociale project in Enspijk kan bekostigen.
En daar wringt precies de schoen. Ondanks goedkeuring van de bouwplannen door een stedenbouwkundig bureau dat door het college van Geldermalsen om advies was gevraagd, ging er bij omwonenden in Deil een storm van protest op toen het project tijdens een informatieavond werd gepresenteerd. Voornaamste bezwaar was dat de nieuwe woning te dicht bij de bestaande huizen zou komen. Daarop werden de plannen aangepast: de woning werd zo veel mogelijk naar de huidige pastorie opgeschoven.
Daarnaast verzetten de omwonenden zich tegen de kap van een aantal bomen om de bouw mogelijk te maken. „Een oneigenlijk argument omdat de drie bomen waar het om gaat toch al gekapt moesten worden. De grote, waardevolle bomen aan de kant van de Prins Willem Alexanderstraat blijven gewoon behouden”, schrijven de kerkrentmeesters. Maar tot een oplossing heeft dat niet geleid. „Geen enkele handreiking in de richting van de omwonenden lijkt te voldoen: inmiddels wijzen ze ook het aangepaste plan af.”
Het college van Geldermalsen staat inmiddels achter de plannen van de kerk, maar een aanzienlijk deel van de plaatselijke politiek gaat nog niet akkoord. Vandaar dat het kerkbestuur er nogmaals op wijst dat men er alles aan heeft gedaan om de omwonenden tegemoet te komen, en dat de opbrengst van de grondverkoop wordt ingezet om het project in Enspijk te betalen. „We rekenen erop dat de gemeente haar toezeggingen uit het verleden waarmaakt.”