Huisarts werkt vaker in groepspraktijk
NIJKERK – Het aantal huisartsen in Nederland met een solopraktijk neemt af. Steeds meer huisartsen werken vanuit een groepspraktijk. Gezondheidscentra geven de toon aan. Een voorbeeld van deze trend is Nijkerk. Daar is vandaag voor de tweede keer in korte tijd een nieuwe gezondheidscentrum geopend.
Ze ogen imponerend, de twee nieuwe gezondheidscentra. De een in de binnenstad (De Nije Veste), de ander, Corlaer, staat in de nieuwbouwwijk Corlaer. De Nije Veste werd in april geopend en is met 2700 vierkante meter de grootste. Corlaer, met 2400 vierkante meter, volgde vandaag, inclusief een centrum voor jeugd en gezin dat hier onderdak heeft gevonden.
Beide gezondheidscentra herbergen tal van eerstelijnszorgverleners. Er zijn apotheken. Specialisten vanuit ziekenhuizen in Amersfoort en Harderwijk houden er spreekuur.
Dat er poli’s van de ziekenhuizen in de gezondheidscentra komen, mag uniek heten. In De Nije Veste is een röntgenkamer ondergebracht, iets wat tot voor kort ondenkbaar was. Hierdoor hoeven veel patiënten de reis naar Amersfoort of Harderwijk niet te ondernemen.
De overheid en zorgverzekeraars staan positief tegenover de ontwikkeling van gezondheidscentra zoals in Nijkerk. Men verwacht dat meer mensen hierdoor onder de paraplu van de eerstelijnszorg zullen blijven vallen en minder vaak naar het ziekenhuis gaan. Het is de bedoeling dat de kosten van de gespecialiseerde ziekenhuiszorg in de toekomst afnemen.
Een ander positief punt van een gezondheidscentrum is dat doublures kunnen worden voorkomen. De patiënt neemt zijn dossier mee en wandelt na een consult bij zijn huisarts meteen even langs bij de fysiotherapeut of de apotheek. Volgens Carl Verheijen, algemeen manager bij De Nije Veste, staat de eerstelijnszorg in De Nije Veste nu, na een maand, goed op de rails.
Sommige inwoners van Nijkerk moeten even wennen aan de gezondheidscentra. Lenie Voorn-Matton, die door een operatie tijdelijk in een rolstoel is zit, klaagt over de afwezigheid van huisartsen in de Nijkerkse wijk Paasbos. „Daar wonen veel ouderen. Ik vind het onverantwoord dat juist daar nu geen huisarts meer woont.” Daarentegen vindt een ander het fijn dat hij in het gezondheidscentrum voor van alles en nog wat terechtkan.
Directeur Bertus Rakhorst van Woningstichting Nijkerk (WSN) is blij met de gezondheidscentra. „Hiermee verbetert de kwaliteit van de zorg en neemt het aantal zorgvoorzieningen in Nijkerk beduidend toe”, zegt hij.
Centra in Nijkerk ook ’s avonds geopend
NIJKERK – In de nieuwe gezondheidscentra in Nijkerk worden avondspreekuren gehouden.
Voor veel Nijkerkers is het een doorn in het oog dat ze in het weekend blijven aangewezen op de huisartsen- en apothekerspost in Amersfoort. De twee nieuwe gezondheidscentra organiseren wel avondspreekuren.
Voorzitter Oldenburger van de Stichting Gezondheidscentrum Corlaer: „De Corlaer is twee dagen per week van 7.00 uur tot 19.00 uur open. Fysiotherapeuten en verloskundigen houden ook op de andere dagen van de week ’s avonds spreekuren.”
Algemeen manager Verheijen van zorgcentrum De Nije Veste meldt dat de huisartsen dat ook overwegen.