Koningin Emma belicht in ‘haar’ paleis
DEN HAAG (ANP) – Museum Escher in Het Paleis in Den Haag heeft veertig oude foto’s bijeen gezocht van koningin-moeder Emma (1858-1934), de eerste vorstin van ons land. Ze zijn vanaf donderdag te zien op de tentoonstelling Emma: redster van Oranje.
De foto’s tonen de populariteit van ‘het lieve omaatje’, dat door haar optreden het hart won van de bevolking. „Zij is heel bepalend geweest voor het imago van het Nederlandse vorstenhuis”, aldus conservator Micky Piller. Het museum aan het Lange Voorhout deed van 1901 tot haar dood dienst als winterpaleis van Emma.
Als regentes reisde Emma met de kleine Wilhelmina stad en land af voor een charmeoffensief. Piller: „Zo werd Wilhelmina op jonge leeftijd ingewijd in de fijne kneepjes van de vorstelijke pr.” De koningin maakte daarbij slim gebruik van het medium fotografie, stelt het museum. Ze liet foto’s maken van zichzelf en haar jonge dochter om die te laten verspreiden als ansichtkaarten.
De foto’s op de expositie tonen dat feestelijkheden rond het koningshuis grote mensenmassa’s op de been brachten, zoals de inhuldiging van de 18-jarige Wilhelmina in 1898. Maar het museum wilde niet alleen een formele Emma laten zien. Op een foto uit 1918 wandelt Emma met bloemen die kleindochter Juliana voor haar heeft geplukt. Juliana zelf friemelt aan haar jurk. „Het toont de huiselijke kant van Emma”, zegt Piller. „De regenteske kant is wel bekend.”
Op de tentoonstelling zijn vijf foto’s te zien die particulieren van Emma hebben gemaakt. Het museum had mensen opgeroepen eigengemaakte kiekjes van haar op te sturen. Zo had een verwoed amateurfotograaf in 1893 een foto gemaakt van een vaandeloverdracht op het Haagse Malieveld, waar Emma en Wilhelmina bij aanwezig waren.
Iemand kwam met elf negatieven van de begrafenisstoet van Emma in 1934 in Den Haag, waar drommen mensen op afkwamen. Een foto van de lijkkist zit er echter niet bij, want die was bewogen. De andere foto’s komen uit verschillende archieven, waaronder het Koninklijk Huisarchief.