Economie

Visserijruzie met Fransen lijkt gesust

AMSTERDAM – Nederlandse en Franse vissers die in het Kanaal werken, moeten hun werk op elkaar afstemmen en beloven dat ze elkaar ongehinderd toegang tot havens geven.

Redactie economie
25 May 2011 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 15:08
Urkse kotter. Foto RD
Urkse kotter. Foto RD

Dat staat in een gedragscode die CDA-staatssecretaris Bleker (Landbouw en Visserij) en de Franse minister Le Maire dinsdag tijdens een ontmoeting in Parijs hebben bekrachtigd. Het conflict tussen de vissers uit beide EU-lidstaten lijkt daarmee uit de wereld.

Vissers die de gedragscode hebben ondertekend, mogen hun vangst in Franse havens aan land brengen. Vanaf september wordt er elke maand een bijeenkomst georganiseerd met alle vissers die actief zijn in het Kanaal, om plannen en eventuele problemen te bespreken.

Verder gaan Nederlandse en Franse onderzoeksinstituten samenwerken om de visstanden in het Kanaal goed in kaart te brengen en te monitoren. Dit moet de basis leggen voor „duurzame en eerlijke” visserij, verklaarde Bleker na afloop van het overleg.

In april ging het behoorlijk mis. Franse vissers blokkeerden de haven van Boulogne in Noord-Frankrijk om te voorkomen dat hun collega’s uit Urk hun vangst aan land zouden brengen. Hierdoor moesten de Nederlanders uitwijken naar andere havens, wat hen op extra kosten joeg. Zij beschikken over grotere schepen en modernere technieken dan de Fransen en kunnen daardoor grotere hoeveelheden vis uit de zee halen.

Nederland en Frankrijk zitten ook op één lijn als het gaat om belangrijke punten rond de hervorming van het Europees landbouwbeleid, zo stelde de staatssecretaris gisteren vast. „We hebben duidelijke piketpalen geslagen”, vertelde hij. Beide bewindslieden zijn het erover eens dat subsidie van de EU moet worden gebruikt voor „groene prestaties” van boeren, zoals landschapsbeheer, biodiversiteit, duurzame productie en innovatie in de bedrijfsvoering. Ook hebben zij afgesproken om ernaar te streven de hoogte van het huidige landbouwbudget na 2013 te handhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer