Nederland daagt Iran nog niet voor Hof
DEN HAAG (ANP) – Nederland kan Iran voor het Internationaal Gerechtshof dagen omdat het regime in Teheran weigert consulaire bijstand toe te staan aan Nederlanders die in Iran gevangen zitten. Maar minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt het op dit moment niet opportuun een procedure te beginnen.
Zo’n zaak zal lang duren en de uitkomst is ongewis, schreef de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer. Bovendien hebben Nederland en Iran inmiddels contact over „het aangaan van een consulaire dialoog”. Een delegatie van Buitenlandse Zaken voert daarover deze week voor het eerst overleg in Teheran. „In deze fase van de contacten zou een gang naar het Hof een negatief effect kunnen hebben”, aldus Rosenthal. Hij sluit echter niet uit dat Nederland later alsnog een zaak tegen Iran begint.
De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is Iran voor het Internationaal Gerechtshof te slepen. Aanleiding daarvoor was de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Zij zat gevangen in Iran en werd eind januari zonder aankondiging ter dood gebracht. Nederland dacht dat het proces nog niet was afgerond en voelde zich op het verkeerde been gezet door de Iraanse autoriteiten. De diplomatieke ruzie tussen Iran en Nederland liep hoog op. Rosenthal kreeg flinke kritiek te verduren uit de Tweede Kamer, omdat hij te laat zou hebben ingegrepen.
Probleem in de zaak was onder meer dat Iran geen dubbele nationaliteit erkent. Daardoor kan Nederland geen consulaire bijstand verlenen aan Nederlanders met een dubbel paspoort die in Iran gedetineerd zitten. Rosenthal stelt na onderzoek dat het Hof bevoegd is een rechtszaak van Nederland tegen Iran hierover te behandelen. Ook concludeert hij dat Nederland het recht heeft consulaire bijstand te verlenen aan Nederlanders die in Iran vastzitten, ook als hij of zij daarnaast de Iraanse nationaliteit heeft.
De minister moest zich dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer verantwoorden voor het besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om het reisverbod tegen hun Iraanse ambtgenoot Ali Akbar Salehi op te schorten. Volgens de PVV is dat een verkeerd signaal naar het regime. Maar volgens Rosenthal dient het besluit alleen een diplomatiek doel. Salehi was destijds op de lijst gezet als hoofd van het Iraanse atoomprogramma, maar nu is hij minister.