Rellen bij heropening kerk Caïro
CAÏRO – In Caïro is het donderdagavond opnieuw tot een confrontatie gekomen tussen moslims en christenen. Aanleiding was de heropening van een kerk die een jaar geleden door het oude regime in Egypte was gesloten.
De schermutselingen begonnen toen de Egyptische politie een groep christenen begeleidde naar de Kerk van de Heilige Maagd in de wijk Ain Shams om die opnieuw te openen.
Meer dan duizend salafistische moslims probeerden de weg te blokkeren. Hierop bekogelden moslims en christenen elkaar met stenen. De politie verrichtte rond de kerk een aantal aanhoudingen. Voor zover bekend zijn er bij de gevechten geen gewonden gevallen.
Ook de Maghaghakerk in de provincie Minya bleef donderdag gesloten. Volgens een medewerker van de provincie zijn de benodigde documenten van de kerk nog niet ontvangen. Naar verluidt is alleen een kerk in Assiut (Opper-Egypte) heropend.
Uit woede over het optreden van de salafisten bij de kerk in Caïro hebben honderden kopten hun demonstraties voor het gebouw van de staatstelevisie hervat. Een dag ervoor hadden ze juist hun acties opgeschort.
Twee dagen geleden nog beloofde de Egyptische legerleiding de leiders van de demonstraties dat alle gesloten kerken op korte termijn heropend zullen worden. De kerken in Caïro, Minya en Assiut zouden de eerste zijn. Zestien andere kerken zouden volgende week worden heropend. Tijdens het bewind van de afgezette president Mubarak werden 48 kerken om verschillende redenen gesloten.
Aan de protesten bij de staatstelevisie doen weinig moslims mee. „Ik denk dat ze willen dat we het land verlaten”, aldus een koptische demonstrant. „Waarom protesteren de salafisten wel tegen de opening van een kerk en niet tegen een nachtclub?” vraagt een ander.
Enkele kopten demonstreerden eerder na het verbranden van koptische huizen en twee kerken in Imbaba. Paus Shenuda III drong er echter bij hen op aan hun acties te staken, omdat die de positie van de kopten verder zou verslechteren. Dit keer zijn de demonstranten standvastiger dan ooit. „We zullen hier blijven totdat aan al onze eisen wordt voldaan, al moeten we ervoor sterven. We zijn toch al zo goed als dood”, aldus een demonstrant bij de staatstelevisie.