Buitenland

Pak slaag dreigt voor Spaanse socialisten

MADRID (ANP) – De regerende socialistische partij in Spanje (PSOE) lijkt fors te gaan verliezen in de lokale en regionale verkiezingen die zondag worden gehouden. Volgens de peilingen is er een grote kans dat de PSOE na 32 jaar de macht in Barcelona moet afstaan aan de centrumrechtse Catalaanse CiU.

18 May 2011 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:01
Zapatero. Foto EPA
Zapatero. Foto EPA

Verder staan de socialisten van premier José Luis Rodr¡guez Zapatero op verlies in de regio Castilla-La Mancha, een traditioneel PSOE-bolwerk ten zuiden van Madrid. Ook lijken de socialisten de macht in de zuidelijke stad Sevilla te moeten overdragen aan de centrumrechtse Volkspartij (PP).

Dat de socialisten het tij niet mee hebben, bleek wel op een campagnebijeenkomst begin deze week in Sevilla. Volgens de Spaanse krant El Pa¡s waren er slechts 2500 mensen aanwezig. „De partij vormt een eenheid en is sterk, maar desondanks zijn deze verkiezingen niet makkelijk”, constateerde Zapatero, die volgend jaar in de parlementsverkiezingen niet voor de derde keer een gooi gaat doen naar het premierschap.

De slechte score van de socialisten is vooral te wijten aan de economische problemen. Spanje heeft het hoogste werkloosheidscijfer van de Europese Unie. In april zaten bijna 4,3 miljoen mensen zonder werk, dat is ruim 20 procent van de beroepsbevolking. Volgens een onderzoek van het instituut CIS ziet 82 procent van de Spanjaarden de werkloosheid als het belangrijkste probleem van het land. Bijna 80 procent noemt de economische situatie „slecht tot zeer slecht”.

De PP heeft in haar campagne de schuld van de economische malaise bij de socialisten gelegd en die strategie lijkt voor de centrumrechtse partij goed uit te pakken. Waarnemers waarschuwen echter dat de PP zich niet te vroeg rijk mag rekenen. Volgens de peilingen weet circa 20 procent van de stemgerechtigden nog niet op welke partij ze gaan stemmen.

Bovendien lijken steeds meer Spanjaarden het vertrouwen te hebben verloren in zowel de PP als de PSOE, de twee partijen die al decennialang de Spaanse politiek domineren. Veelzeggend waren de betogingen van tienduizenden jongeren, werklozen en leden van maatschappelijke organisaties zondag in meer dan vijftig steden.

De acties waren een initiatief van de organisatie Democracia Real Ya (Echte Democratie Nu) die wilde ageren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Tegelijkertijd wilden de actievoerders duidelijk maken dat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de gevestigde politieke partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer