Verhagen botst met Kamer over gasopslag
DEN HAAG (ANP) – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) is dinsdag in aanvaring gekomen met een deel van de Tweede Kamer over plannen voor gasopslag in Bergermeer bij Alkmaar. De bewindsman liet eerder op de dag weten het groene licht te hebben gegeven voor de opslag, maar PvdA, PVV en de Partij voor de Dieren (PvdD) waren het met die gang van zaken niet eens.
Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer hekelden de PvdA en de PvdD het feit dat Verhagen ze niet vooraf op de hoogte gesteld heeft van de uitkomst van onderzoek naar de mogelijke schadelijke effecten van de opslag. Om die extra studie had een meerderheid van het parlement in maart gevraagd.
PvdD-Tweede Kamerlid Esther Ouwehand zei dat Verhagen beloofd had nog geen beslissing te nemen over de opslag voordat de Kamer zich over het onderzoek kon uitspreken. Maar Verhagen ontkent dat. „Ik maak formeel bezwaar tegen de suggestie dat ik spelletjes speel”, verweerde hij zich tegen kritiek van Ouwehand.
PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom noemde de handelwijze van Verhagen desalniettemin „onzorgvuldig”. De sociaaldemocraten nemen met dertig zetels in de Kamer een belangrijke positie in bij de discussie over gasopslag. Dit komt omdat de PVV, gedoogpartner van het kabinet, zegt tegen de opslag te zijn als hiervoor onvoldoende draagvlak is bij de bevolking. Eerder op de dag had PVV-Kamerlid Roland van Vliet het optreden van Verhagen „niet chique” genoemd.
Omdat het fiat van Verhagen nog niet is gepubliceerd in de Staatscourant, meent Samsom dat hij nog invloed kan uitoefenen op het beleid van de minister. Samsom vindt de gasopslag „een noodzakelijk project”, maar heeft naar aanleiding van de onderzoeken, die de Kamerleden inmiddels hebben kunnen inzien, nog wel vragen.
Omdat genoeg Tweede Kamerleden menen dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd, is besloten op woensdag verder te debatteren met Verhagen over de gasopslag. Hiervoor wordt een ander debat, over een nieuwe hoogspanningsverbinding door de gemeente Haarlemmermeer, verplaatst.
Het extra onderzoek betrof de eventuele gevolgen van de zwaarst mogelijk geachte aardbeving als gevolg van de opslag. Bewoners in Bergen maken zich zorgen over het project.