Partijgenoten IMF-topman „verbijsterd”
PARIJS – De peilingen zagen er heel goed uit. Met de charismatische Dominique Strauss-Kahn (bijnaam: DSK) aan het roer zou Frankrijk na jaren weer een socialist in het Elysée krijgen. Zijn arrestatie zaterdag is daarom keihard aangekomen in het linkse kamp. Ongeloof en verbijstering overheersen bij de leiders van de partij.
Ze is er „kapot van.” De leider van de socialistische partij, Martine Aubry, kon het amper geloven toen ze gisterochtend de „vernederende” beelden zag van een geboeide Dominique Strauss-Kahn. Ze voegde er bitter aan toe dat in Frankrijk een verdachte onschuldig is totdat schuld is bewezen. Maar de linkse Franse krant Libération trok alvast de conclusie. Twee woorden waren genoeg: ”DSK out”, luidde de kop boven het stuk op de voorpagina.
Niettemin willen de meeste socialisten vooralsnog niet van opgeven weten. Het socialistische partijlid Jean-Marie le Guen, tevens vriend van DSK, zei zich niet te herkennen in de beschuldiging van aanranding. Hij wees erop dat DSK eerst zelf een verklaring moet geven voordat er allerlei conclusies worden getrokken. Ook Ségolène Royal, de socialistische presidentskandidaat van 2007, onthield zich van commentaar en wilde niet ingaan op de gevolgen van deze affaire.
Jacques Lang, voormalig minister van Cultuur onder Mitterrand, kon zijn boosheid over de gang van zaken amper verbergen. Hij laakte de verbetenheid van het Amerikaanse juridische systeem en kwalificeerde het hele mediacircus als een poging om DSK „te lynchen.” Lang: „Het gebeurt bijna nooit dat je een verdachte niet vrijlaat na betaling van een borgsom. Daardoor krijg je de indruk dat de autoriteiten zin hebben om een machtige Fransman naar beneden te halen. Als iemand beschuldigd wordt, dient hij met respect en gelijkwaardig behandeld te worden.”
Vrijdag komen de advocaten van DSK aan het woord. Gezien de verbetenheid van de aanklagers is de kans klein dat de affaire met een sisser afloopt en dat DSK wordt vrijgelaten. Aubry heeft al aangegeven dat de interne partijverkiezingen eind juni gewoon doorgaan. Mocht DSK definitief wegvallen, dan gaat zij zich mogelijk ook weer mengen in de strijd om het linkse kandidaatschap. François Hollande, de voormalige partijvoorzitter, gaat het dan opnemen tegen Martine Aubry en Ségolène Royal. Recente peilingen zijn het gunstigst voor de voormalige partijvoorzitter.
Volgens een onderzoek van het dagblad Le Parisien is de schade voor DSK onherstelbaar. Zelfs al zou de topman van het IMF terugkeren en deelnemen aan de interne verkiezingen voor de socialistische presidentskandidaat, dan nog zou hij het afleggen tegen François Hollande. Van de socialistische kiezers vindt 37 procent dat hij volgend jaar de kar moet trekken. Een linkse overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is evenwel minder zeker geworden omdat DSK ook veel rechtse stemmers trok.
Rechts spint natuurlijk garen bij de val van DSK. President Sarkozy onthield zich gisteren van commentaar, maar in de loop van de dag nam de kritiek van diens partijgenoten op de IMF-topman toe.
De mogelijke ondergang van de socialist Strauss-Kahn biedt zo zelfs nieuwe kansen voor de impopulaire Nicolas Sarkozy. Maar het UMP voelt de hete adem van het Front National in zijn nek.