Koningin Beatrix ontvangt oud-wereldleiders van The Elders
Prinses Mabel bracht ‘haar’ club The Elders vorig weekend naar Nederland. Koningin Beatrix ontving de groep oude, wijze staatslieden op Paleis Huis ten Bosch en op Het Loo in Apeldoorn. Nederland had niet veel van het bijzondere bezoek gemerkt als een fotograaf het gezelschap niet was tegengekomen in het bos.
Het nieuws is te danken aan de Apeldoornse fotograaf Arthur Batenburg. Hij wandelde vorige week zondag in de bossen bij Apeldoorn toen hij opeens koningin Beatrix in een rijtuig zag passeren. In de drie koetsen zat niet alleen de koningin, maar ook prins Friso, prinses Mabel, hun twee dochters. Hij schoot de schijf van zijn camera vol.
Nog bijzonderder was het dat in de janpleziers ook Kofi Annan (oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties), bisschop Desmond Tutu (Zuid-Afrikaanse apartheidsbestrijder) en Richard Branson (Britse vliegtuigmagnaat en ondernemer) zaten, zo vertelde hij weekblad HP/De Tijd.
Direct rees de vraag: wat deden die wereldgroten daar? Al snel bleek het te gaan om de halfjaarlijkse ontmoeting van The Elders. In die club werken wereldleiders en andere prominente personen samen met als doel wereldwijde problemen op te lossen, zoals aids, gewapende conflicten en armoede. Ze bespraken in Nederland onder meer de nieuwe situatie in de Palestijnse gebieden nu Hamas en Fatah de strijdbijl begraven lijken te hebben, zo blijkt uit een video op de site van The Elders (theelders.org).
The Elders is een idee van de Britse ondernemer Richard Branson –van onder meer de vliegtuigmaatschappij Virgin– en een Britse zanger, Peter Gabriel. De club is opgezet volgens het idee van de traditionele dorpswijzen.
Samen met ex-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela, Tutu en de Mozambikaanse politica Graça Machel werkten de twee het idee verder uit. In 2007 werd The Elders officieel gepresenteerd.
Prinses Mabel is sinds 2008 algemeen directeur van The Elders en zo is het kringetje weer rond. Het kantoor van de organisatie van The Elders is in West-Londen gevestigd, de stad waar Mabel samen met haar man prins Friso woont.
De prinses liet afgelopen weken niet na de positie van haar schoonmoeder koningin Beatrix te benutten. De koningin ontving The Elders op Paleis Huis ten Bosch. Bij die bijeenkomst was ook premier Rutte aanwezig. Zondag nam de koningin haar gasten mee voor een ontspannen moment in de bossen van Apeldoorn, de plaats waar de vorstin graag het weekend doorbrengt.
Foto’s van die tocht kregen veel aandacht. Althans op de redacties. Omdat het geen officieel moment was, kon fotograaf Arthur Batenburg zijn foto’s nergens kwijt. Publicatie van de opnamen zou het overtreden van de mediacode betekenen. Die regeling van de Rijksvoorlichtingsdienst ‘bepaalt’ dat kranten en tijdschriften geen foto’s van de Oranjes mogen plaatsen als die buiten officiële optredens zijn gemaakt, dit om het privéleven van de leden van de koninklijke familie te beschermen. Plaatst een redactie de foto’s wel, dan wordt zij bij een volgend fotomoment uitgesloten van deelname of volgt een rechtszaak.
De journalistenvereniging NVJ vindt dat deze foto’s niet onder de code vallen, omdat de foto’s zeer nieuwswaardig zijn. Het gebeurt niet zo vaak dat Tutu, Branson, Annan en andere prominenten door de Nederlandse bossen trekken. Overigens kwam via de site van de Rijksvoorlichtingsdienst wel een foto beschikbaar van de koningin met haar gasten in Paleis Huis ten Bosch.
Prinses Mabel kan –misschien ongewild– terugkijken op veel media-aandacht voor haar Elders; al ging het dan vooral om de foto’s en niet om de inhoud. Vorige week maandag twitterde zij in ieder geval: „A productive bi-annual meeting of @TheElders has drawn to a close. It was lovely to have them in #theNetherlands.” (Een productieve halfjaarlijks ontmoeting van The Elders is afgesloten. Het was prettig om ze in Nederland te hebben.)
De prinses had overigens wel geregeld dat twee van The Elders, Jimmy Carter en Mary Robinson, in het tv-programma Nieuwsuur werden geïnterviewd. Zij vertelden daar over het belang van hun werk en gaven hun visie op de Arabische lente. The Elders zijn nauw betrokken bij het vredesproces in het Midden-Oosten. Mabel zorgt ervoor dat ze dat zo goed mogelijk kunnen doen.
>>refdag.nl/konhuis >>theelders.org
Prins terug uit Groenland
Prins Willem-Alexander is weer terug van een zesdaagse reis naar het koude Groenland. De prins bezocht er onderzoekers, sprak met deskundigen en ging naar een station op het ijs. In een weblog op de site van het Wereld Natuur Fonds vertelt de prins over zijn belevenissen. Het blog is gedateerd op 10 mei. Een samenvatting.
„Terug naar Kangerlussuaq voor het tweede deel van Missie SILA, de rondetafelconferentie met de Groenlandse overheid waar wij veel van verwachten. De daadwerkelijke locatie van onze besprekingen is echter een ruim uur ten oosten van het vliegveld, vlak onder de imposante Russel gletsjer.
In de bus naar het kamp had ik al de gelegenheid informeel kennis te maken met onze gesprekspartners onder wie premier Kleist, zijn onderminister van Buitenlandse Zaken en de voorzitter van de Inuit Circumpolar Council (ICC), waarin alle inheemse volkeren van het Arctisch gebied vertegenwoordigd zijn. Dankzij de indrukwekkende omgeving en de zeer ontspannen sfeer arriveerden wij vol goede moed in Russel Camp om in besloten kring op open en directe Hollandse wijze enkele heikele onderwerpen aan te snijden. (…)
Als missie op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds hebben we besloten vooral te luisteren naar de wensen van onze Groenlandse gesprekspartners zonder te oordelen. We moeten zien waar wij als WNF, maar ook als Nederlands bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid bruggen kunnen slaan om die wensen duurzaam uitvoerbaar te maken. (…)
Het feit dat onze Groenlandse vrienden meteen enthousiast reageerden op onze voorstellen om deze ronde tafel in Nederland een vervolg te geven kan een indicatie zijn dat zij zeer geïnteresseerd zijn in verdere intensieve samenwerking met Nederland.
Na het schrijven van dit blog wordt het tijd voor de BBQ. Hoewel de zon nog hoog aan de hemel staat is de warmte vervangen door een koude wind van de Russelgletsjer en kunnen wij ons aan de BBQ opwarmen. Morgen nog een prachtige dag en nacht op de ijskap en dan woensdagavond in white tie voor het jaarlijkse diner met het Corps Diplomatique in het Paleis op de Dam. Een grotere tegenstelling kan ik mij nauwelijks voorstellen.”